Projectbeschrijving (project is afgerond)
Probleem
De varkensvleesconsumptie binnen de EU is stabiel. De verwachting is dat de productie richting 2025 een groei laat zien van 1.5%. Wereldwijd neemt de vraag naar varkensvlees toe. Een verandering van de Nederlandse sector is noodzakelijk om de concurrentiekracht met andere landen te behouden en te versterken. Dit kan door te werken aan nieuwe verdienmodellen. Een belangrijke factor die invloed heeft op het verdienmodel in de varkenshouderij zijn de voerkosten.
Aanpak
- Het realiseren van een locatie waar reststoffen uit de humane voedingsindustrie worden verwerkt tot nuttig varkensvoer
- Er worden 3 vleesvarkensbedrijven geworven die per bedrijf een reductie van 50% tot 80% van hun veevoeding kunnen behalen door gebruik te maken van de nieuwe vorm van veevoer
- Er worden 3 zeugenhouders geworven waar gestreefd wordt per bedrijf een reductie van 20% tot 40% van hun veevoeding te behalen door gebruik te maken van de nieuwe vorm van veevoer.
Eindresultaat
Middels het project “Circulair veevoer: van food naar feed” wordt er gewerkt aan de verbetering van diergezondheid, klimaat en economische draagkracht binnen de varkenshouderij door een voorbeeldproject te realiseren waar middels samenwerking gestreefd wordt naar de volgende subdoelstelling:
- Het realiseren van een locatie waar reststoffen uit de humane voedingsindustrie worden verwerkt tot nuttig varkensvoer.
- Er worden 3 vleesvarkensbedrijven geworven die per bedrijf een reductie van 50% tot 80% van hun veevoeding kunnen behalen door gebruik te maken van de nieuwe vorm van veevoer.
- Er worden 3 zeugenhouders geworven, waar gestreefd wordt per bedrijf een reductie van 20% tot 40% van hun veevoeding te behalen door gebruik te maken van de nieuwe vorm van veevoer.
Conclusie: Alle activiteiten hebben bijgedragen aan bovenstaande doelstellingen. Helaas zijn er geen 6 bedrijven voorzien van circulair voer wegens de hierboven genoemde redenen. Wel is er alles op alles gezet om het maximale resultaat te behalen.
Verspreiding van kennis is op verschillende manieren gedaan. De locatie wordt o.a. opengesteld voor publiek. Diverse varkenshouders en andere partijen zijn tijdens de werving op de hoogte gebracht. Tevens heeft er een artikel gestaan in Tubantia: Agrariër Zuna verwerkt resten levensmiddelen tot varkensvoer | Reggestreek | tubantia.nl
Website: https://www.smeijers.eu/about
Bij de foto: consumentenvoeding dat niet meer geschikt is voor verkoop staat klaar om verwerkt te worden tot varkensvoer.