Maïsteelt in blijvend grasland, klimaatvriendelijk én vrij van glyfosaat

Uitvoeringsperiode: 15-02-2019 t/m 28-02-2021
Regio: Drenthe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Er is al veel bereikt in de systeemaanpassing van maïsteelt met niet-kerende grondbewerking. Daarmee worden al veel maatschappelijke doelen bereikt. Er is een nog bestaand knelpunt: continuïteit maïsopbrengst zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen (glyfosaat voor terugzetten ondergewas), daarmee kunnen ook de gewenste bodembiodiversiteitsdoelen nog niet worden behaald. Resterende landbouwkundige knelpunten zijn:

  • Competitie tussen gras en maïs in de eerste fase van de groei
  • Nutriëntencompetitie
  • Watercompetitie
  • Lichtcompetitie

Aanpak

  • Het eerste jaar is gericht op inventarisatie van de mogelijkheden en begrijpen van concurrentie tussen mais en grondbedekker.
  • In het tweede jaar worden de 6 meest kansrijke combinaties getest op het gebied van maisras, grondbedekker, methode verminderen concurrentie grondbedekker en extra N / water
  • Bij het project Grondig boeren met maïs op Marwijksoord wordt een demonstratie aangelegd, waardoor een kennisbrug geslagen wordt tussen projecten. De infrastructuur van Marwijksoord wordt benut om het systeem onder de aandacht te brengen.

Eindresultaat

Nieuwe technieken om bij de inzaai van mais de groei van de graszode te remmen ten opzichte van doodspuiten geven een verbetering van de biodiversiteit, een potentiële vermindering van nitraatuitspoeling, en minder glyfosaatresiduen in de bodem. Ondanks de (zeer) droge jaren en lage maisopbrengsten zagen we verklaarbare verschillen tussen de behandelingen, waarbij de opbrengsten hoger waren naarmate de zode meer was vernietigd. Hiermee lijkt het zinvol om in vervolgonderzoek in te zetten op een tussenoplossing als de strokenmulcher, gecombineerd met een effectieve manier om de concurrentie van de overgebleven grasstrook en van nieuw onkruid te beheersen.

Website: chemievrije-maisteelt-grasland.pdf (louisbolk.nl)

 

Projectleider

Projectleider
Joachim Deru
Louis Bolk Instituut
0343-523 860

Partner(s)

Partner(s)
Henk Pol - Machineontwikkelaar
Marleen Lamain - Weister Klap Advies
Nordic Maize Breeding