Beschrijving (project is afgerond)
Probleem
De bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij gaat, onder andere door milieu regelgeving, richting opstallen. De deelnemende veehouders zijn overtuigd dat beweiden, met een maximale opname van vers weidegras, goed is voor de biodiversiteit, de diergezondheid en de melkkwaliteit.
Aanpak
Op basis van bijeengebrachte bestaande kennis en opgedane ervaringen bij het uitvoeren van de pilots, wordt een projectplan geformuleerd voor vervolgactiviteiten. De pilots zijn:
- het bijhouden van een maandelijks monitoringsschema van de voeropname van de veestapel om zo de sleutelfactoren in de vers grasopname te diagnosticeren;
- het opdoen van ervaringen met het doorzaaien van kruiden;
- het meten van de melkkwaliteit gedurende het seizoen.
Eindresultaat
Het doel van het project was het ontwikkelen van een bedrijfssysteem waarin maximaal wordt beweid en waarbij er een zo hoog mogelijke melkproductie uit weidegras wordt behaald. De resultaten van de subdoelen zijn:
- Vergroten biodiversiteit op bedrijf: met de pilot vroeg doorzaaien heeft de groep bijgedragen aan het subdoel "vergroten biodiversiteit". In de praktijk was deze kennis bekend. Vanuit de wetenschap werd deze kennis niet ondersteund. De groep heeft deze praktische kennis bevestigd en verder verspreid.
- Vergroten diergezondheid: dit subdoel werd beschouwd als integraal onderdeel van het bevorderen van beweiding.
- Toename product kwaliteit: de uitkomsten van de melkanalyses hebben bijgedragen aan meer kennis met betrekking tot de relatie beweiding, grasopname en melk kwaliteit. Deze kennis heeft geleid tot het kunnen definiëren hoe vervolg onderzoek er uit moet zien.
De kennisuitwisseling onderling en op internationaal niveau heeft sterk bijgedragen aan het algemene doel: de deelnemers zijn bewuster gaan beweiden.
Website
http://weidsweiden.obio.nl/index.php/2-uncategorised/1-het-project