Agricorder sneltest voor koprot in uien

Uitvoeringsperiode: 01-10-2018 t/m 01-12-2020
Regio: NL-422 Midden-Limburg
Status: Afgerond

 

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het voorkomen van latente besmettingen met koprot in uien is erg belangrijk voor de teler. De Agricorder sneltestis een belangrijk managementinstrument voor akkerbouwers in de beheersing van koprot in uien omdat men al vroeg de juiste keuzes kan maken in het productieproces.

Aanpak

De test is in 2014-2015 ontwikkeld en in 2016 getest voor Alternaria spp. in aardappelen. Hiermee is aangetoond dat het principe werkt. In het project wordt een test ontwikkeld voor bacteriële besmettingen in uien. De test wordt vervolgens in het veld getest bij twee akkerbouwers, mede-aanvragers in dit project.

Eindresultaat

  • Er is met succes een barcode (specifiek stukje DNA dat alleen in de ziekteverwekker voorkomt) ontwikkeld waarmee we Botrytis aclada kunnen detecteren. De gebruikte DNA-sequentie heeft geen overeenkomsten met andere ziekteverwekkers of de uienplant en kan met veel vertrouwen worden ingezet om de schimmel te detecteren. Het uiensap is een probleem. Dit sap bevat allerlei moleculen die de detectie negatief beïnvloedt. We hebben een monstervoorbereidingstechniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat deze storende moleculen veel minder invloed hebben op de detectie.
  • Er is een methode ontwikkeld die een vereenvoudigde detectie mogelijk maakt: Het laboratoriumapparaat waarmee we de detectie verrichten kost ongeveer € 12000.- en dat is een te grote investering voor onze doelgroep. Het biedt wel vele voordelen, maar telers en adviseurs willen alleen maar 1 ding weten: wel of geen besmetting. We hebben de biochemie van de detectie weten aan te passen naar een visuele methode. De besmetting is nu eenvoudig met het blote oog te detecteren middels een klein apparaatje dat de fluorescentie van een positief monster zichtbaar maakt. Het apparaat is zeer eenvoudig in gebruik. Het oplichten (fluorescentie) kan alleen optreden indien er DNA van de ziekteverwekker aanwezig is. Het beoordelen of een reactie negatief of positief is, is goed zichtbaar met het blote oog. Wel moet deze beoordeling in een iets donkere ruimte worden uitgevoerd (dus niet buiten in de felle zon).
  • De Agricorder praktijktest. Nadat het aanvankelijke gebruikte protocol voor monstername niet bleek te werken hebben we het aangepast. Op basis van het nieuwe protocol zijn vanaf teeltseizoen 2019 de monsters genomen. De monsters uit 2019 leverden een aantal positieve uitslagen op, meer dan we aanvankelijk, op basis van de weersomstandigheden, hadden verwacht. Op de waarde voor de praktijk goed te kunnen testen hebben we besloten om een aantal partijen uien tijdens de bewaring te volgen, een paar keer monsters te nemen en te partijen ook visueel te beoordelen op de aanwezigheid van koprot. Op basis van de monsteruitslagen hadden we verwacht ook in de bewaring aantasting te vinden. Dit bleek echter niet het geval. En daarmee moeten we tot de conclusie komen dat de test op zich beschikbaar is, koprot kan vaststellen in plantmateriaal, maar dat de test geen goede voorspelling geeft voor het wel of niet optreden van koprot tijdens de bewaring. Omdat zaad een mogelijke bron van eerste infectie kan zijn hebben we ook nog een aantal partijen zaaizaad getest. Ook daar zijn positieve uitslagen waar genomen. Maar ook de voorspellende waarde hiervan voor het optreden van koprot later in het seizoen bleek niet aanwezig. De waarde voor de praktijk is hiermee helaas afwezig.

Website
https://delphy.nl/research/agricorder-limburg-high-tech-dna-test-voor-vaststelling-koprotinfecties-in-uien/

Projectleider

Projectleider
Harm Brinks
Delphy B.V.
06 - 20 42 38 95

Partner(s)

Partner(s)
Team Akkerbouw & Vollegrondsgroente Zuidoost-Nederland