Projectbeschrijving
Probleem
Aan de ene kant de groeiende behoefte bij consumenten naar duurzame, gezonde lokale producten en aan de andere kant boeren/telers, die naar wegen zoeken om hun afzet via korte ketens te vergroten vormen de context van dit project.
Aanpak
- Verkenning/onderzoek kansen en behoefte/vraag lokale duurzame producten, kwaliteit en de wijze waarop het aanbod dient te worden aangeboden (bijvoorbeeld afhaalpunt op de universiteit, thuis) en vorm aanbod (maaltijd box, kant- en klare maaltijden, et cetera). Welk aandeel van de medewerkers is bereid en onder welke voorwaarden zijn/haar koopgedrag aan te passen. Onderzoek naar welke aspecten m.b.t. duurzaam, gezond en lokaal het belangrijkste zijn en waar de medewerker/consument ook een eerlijke/hogere (inclusieve) prijs wil betalen. Hoe kunnen we bijdragen aan een duurzamere en gezondere voedselcultuur (gedragsverandering). Wat is de (economische) meerwaarde voor het bedrijf van medewerkers met een gezondere levensstijl (bewegen en eten). Op welke wijze bouwen we een verbinding tussen boeren/telers en medewerkers gericht op een houdbaar (ecologisch, maatschappelijke en economisch) voedselsysteem.
- Het opstellen van een projectplan (plan van aanpak) op basis van de onderzoeksresultaten uit de verkenning, waarin de randvoorwaarden worden uitgewerkt gericht op bewustwording, verbinding en gedragsverandering met betrekking tot de aankoop van duurzaam en gezond eten uit de eigen regio. Daarnaast de uitwerking van meerdere potentiële afzetconcepten, inclusief verschillende afzetconcepten. Onderdeel van het projectplan is het testen van de afzetconcepten (pilots, praktijkonderzoek, experimenten) gebruik makend van het innovatieve -klimaat/omgeving op de campus in de vorm van een Living Lab (campus als ‘levend laboratorium’). Hoe communiceren we het verhaal achter ons voedsel, bijvoorbeeld via storytelling en door slim in te spelen op motieven voor gedragsverandering. Op kleine schaal testen we de verschillende afzetconcepten/communicatiestrategie in het kader van introductie op grotere schaal. De resultaten vormen tevens de basis voor de uitwerking van de campagne “Alliantie voor meer duurzaam regionaal voedsel”
Beoogd resultaat
Onderzoeken op welke wijze de medewerkers van Radboud Universiteit gestimuleerd kunnen worden om ook thuis te kiezen voor regionale producten. Met als uitgangspunt een groene en gezonde campus willen we samen de consumptie van duurzame, gezonde regionale producten bevorderen, onder meer via nieuwe afzetconcepten op de campus en voor thuis. Daarmee geven we gezamenlijk inhoud aan ambities met betrekking tot duurzaamheid, gezonde en vitale medewerkers en vermindering voedselverspilling. Aan de hand van de resultaten van het project werken we de campagne “Alliantie voor meer duurzaam regionaal voedsel” uit om zoveel mogelijk bedrijven te stimuleren ook hun medewerkers te stimuleren te kiezen voor duurzame regionale producten
Website: Oregional
Bij de foto: Ondertekening deal Oregional en Radboud Universiteit op 11 augustus 2020 in kader Nationale Handelsmissie van minister Schouten.
