Basispakket precisielandbouw

Uitvoeringsperiode: 01-08-2018 t/m 31-12-2021
Regio: NL-132 Zuidoost-Drenthe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (Project is afgerond)

Probleem

Wanneer in de (automatiserings)techniek niet je passie ligt als agrariër valt het niet mee om bij deze ontwikkelingen aan te haken en bij te houden. Daardoor zien veel agrariërs door de bomen het bos niet meer en haken af bij de toepassing van precisielandbouw. De precisielandbouw is enorm in ontwikkeling. Als gevolg van strengere regelgeving dreigen steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen te verdwijnen en neemt het belang van biochemicals toe. Zowel voor bestaande chemische gewasbescherming als voor de nieuwe groene middelen wordt precisielandbouw een essentieel onderdeel van de toepassing.

Aanpak

In dit project ligt de uitdaging om “basisbeginselen” van precisielandbouw toegankelijk te maken voor een groot aantal agrariërs. Door een duidelijke keuze te maken in de sturingsmogelijkheden wordt een basissysteem ontwikkeld die eenvoudig toepasbaar is binnen de reguliere agrarische bedrijfsvoering. Het ontwikkelen en implementeren van een basispakket precisielandbouw bestaat uit de volgende stappen:

  • Het ontwikkelen van een softwaresysteem
  • Het testen van het systeem in de praktijk
  • Het creëren van betrokkenheid bij de volgers

Eindresultaat

In het project is gewerkt met een expertgroep. Met de expertgroep, gestart in 2019, is gekeken hoe perceelsdata kan worden geïnterpreteerd en op een eenvoudige wijze kan worden omgezet naar taakkaarten. Deze zoektocht werd ondersteunt door (eenvoudige) metingen op perceelniveau door het HLB met een ontwikkeld systeem Liab (Lab in the box), die als parameters diende voor het samenstellen van de taakkaarten. De ervaringen werden vervolgens door Dacom vertaald naar toepassingen binnen het bestaande teeltregistratie systeem. Zo is er gezorgd dat gemeten data makkelijker kon worden geïmporteerd en de Cloudfarmapp gebruikersvriendelijker werd zodat er makkelijker in het veld met de gegevens kon worden gewerkt. Vervolgens werden de resultaten door de expertleden getoetst en getest en in groepsverband besproken. Een belangrijk punt hierbij was hoe de ingebrachte data vanuit de meetgegevens kon worden gevisualiseerd in een taakkaart en op basis van welke parameters beslissingen worden genomen (b.v. de hoeveelheid meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen of pootafstand) die plaats specifiek kan worden toegediend. 
 

In 2020 zijn in navolging van de expertgroep een zestal studiegroepen (totaal aan de slag gegaan. Daarbij werd stilgestaan bij de ambities met betrekking tot precisielandbouw en hoe metingen, adviezen en automatisering hierbij zou kunnen helpen. Op basis van de behoefte van de deelnemers is, naast het maken het inzicht hebben in de percelen en het maken van taakkaarten, het systeem verder ontwikkeld met de mogelijkheden voor de uitwisseling van perceelsgrenzen en AB-lijnen en het beheer van AB-lijnen. Op deze wijze kon de samenwerking op het gebied van precisielandbouw door de agrariër en de loonwerker worden vergemakkelijkt en verbeterd, waardoor de drempel voor de toepassing van precisielandbouw methodieken werd verkleind. 
In het laatste jaar, waarbij de communicatie helaas veel online plaatsvond door Corona, is de ontwikkeling van de juiste koppeling voor de verschillende machines en het automatisch draadloos versturen van teeltregistratie verbeterd. Gelukkig kon, tijdens het groeiseizoen, wel in het veld verschillende proeven worden uitgevoerd en gemonitord zoals o.a. het plaatsspecifiek bemensten en het variabel poten. Naast verschillende publicaties gedurende het project in vakbladen zijn er ook filmpjes gemaakt om, vooral in Coronatijd, de telers toch te informeren over de mogelijkheden die precisielandbouw biedt in de vorm van cloudfarmstories. 
 

Het project is in het voorjaar van 2022 afgerond met een bijeenkomst voor alle betrokken telers waarbij de resultaten van het project werden gedeeld. Bij deze bijeenkomst kon worden geconcludeerd dat een groot aantal deelnemers met behulp van teelttechnisch advies en het verder ontwikkelde Dacom systeem stappen hebben gezet op het gebied van precisie landbouw en de basis is gelegd voor boeren om deze stap te maken.

Websites

https://www.dacom.nl/projecten/basispakket-precisielandbouw/

Akkerbouwers positief over project precisielandbouw - Smart farming

Projectleider

Projectleider
Tanja Beuling
Beuling Akkerbouw
06-5167 8151

Partner(s)

Partner(s)
Dacom Farm Intelligence
Hilbrands laboratorium bv
Siebring Akkerbouw