Problemen
De consumptie van de bataat ofwel zoete aardappel heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Deze wordt veelal geïmporteerd uit de US, wat gepaard gaat met een flinke (en overbodige) CO2-uitstoot. Uit onderzoek van de afgelopen jaren blijkt inmiddels dat een bataatteelt goed mogelijk is binnen Nederland.
Aanpak
De zoete aardappel is een tropisch gewas wat oorspronkelijk niet gemakkelijk in Nederland groeit. Door slim gebruik te maken van folies, innovatieve teelttechnieken en vergaande kennis inzake veredeling zien we dat er meer mogelijk was dan tot enkele jaren geleden voor mogelijk werd gehouden. Bovendien hebben we met een actieve EIP-groep de afgelopen jaren verschillende zaken gerealiseerd, waardoor het ook kostentechnisch steeds beter mogelijk wordt. De ontwikkelingen van de bestaande EIP-groep zijn gestart op de zandgronden in het oostelijk deel van Brabant en zijn voornamelijk gericht op de verwerkende industrie. In het westelijk deel van Nederland (Zuid-Holland en Zeeland) hebben de telers te maken met zwaardere kleigronden, wat verschillen in de teelt ten opzichte van de zandgronden met zich meebrengt. Het gebruik van de machines is niet te vergelijken. Daarnaast heeft de EIP groep zich tot op heden op de verwerkende industrie gericht en is de versmarkt buiten beschouwing gebleven. De eisen aan het te verkopen product zijn verschillend. Bijvoorbeeld liggen houdbaarheidstermijn en het uiterlijk van de bataten inclusief de beschadigingen veel kritischer, dan voor de verwerkende industrie.
De volgende onderzoeksvragen rondom teelt-technische vraagstukken komen in dit project aan de orde om de laatste stap in de teelt en de technologie te maken, zodat het concept levensvatbaar én opschaalbaar is over heel Nederland:
- Op welke wijze kan er invulling gegeven worden aan de mechanisering voor het planten en oogsten op de kleigronden? Het is belangrijk om proeven buiten Brabant te doen. En ook daarbij gedetailleerde kostprijsanalyses uit te voeren.
- Hoe gedijt de zoete bataat zich onder zilte omstandigheden (bijvoorbeeld in Zeeland/kustgebieden).
- Hoe kunnen vernieuwende technologieën van de precisielandbouw van meerwaarde zijn voor de teelt van de zoete bataat.
- Marktontwikkeling vanuit consumentengedrag professionaliseren. En hoe kunnen we de zoete bataat prepareren voor betreding van de versmarkt?
- Vaststelling en monitoring door de jaren heen van biodiversiteit (gewas wordt op begin bewerkt, daarna tot oktober niet meer).
- Wat is beste bemestingsstrategie om tot een goed droge stof gehalte te komen en daarmee een goede smaak en bakkwaliteit te behalen? Uit het onderzoek blijkt dat droge stof heel belangrijk is om de frietkwaliteitseigenschappen te verbeteren.
- Hoe kunnen we de automatisering van het proces vanaf oogst t/m het verpakken van het product op locatie van de teler vormgeven en hoe zorgen we daarbij voor zo’n efficiënt mogelijke sortering?
- En hoe optimaliseert een de bewaarbaarheid (inrichting en proces van cureren) van de zoete aardappel, met name als deze ook op locatie gewassen en gesorteerd moeten worden?
Beoogd resultaat
Via innovatie- en kennisontwikkeling het mogelijk maken om op een prijstechnisch concurrerende én duurzame manier de zoete aardappel in heel Nederland te telen op zowel klei- als zandgronden voor de industrie én versmarkt en daarmee een bijdrage te leveren aan de concurrentiepositie van de sector. Vandaar dat binnen dit project een sterk nadruk ligt op de business case én het opschalen van de teelt, waardoor de concurrentiepositie van de teler versterkt wordt.
Website: (volgt)
