Projectbeschrijving
Probleem
De land- en tuinbouw heeft te maken met overkoepelende sectoruitdagingen die vragen om overgang van productie die gericht is op kostenreductie, naar een agrarische bedrijfsvoering waar toegevoegde waarde, integrale duurzaamheid en kringlooplandbouw centraal staan. Door specialisatie afgelopen decennia zijn de sectorale verbintenissen tussen veehouderij, akkerbouw en tuinbouw, sterk uit elkaar gegroeid. Met de ambitie om te komen tot kringlooplandbouw willen we in dit project vanuit de plantaardige sectoren laten zien dat samenwerking tussen veehouderij, natuurbeheer en plantaardige productie gaat leiden tot kringlooplandbouw. Oplossingen moeten gezocht worden in precisie-landbouwtechnieken, innovatieve mestver- en bewerkingstechnieken en minder inzet van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
Aanpak
- Workshops op specifieke onderwerpen of thema’s. Doelgroep: regionale studieclubs /gewasgroepen in de provincie, met eventueel groepen Mbo- en Hbo-studenten in het groen onderwijs van Noord-Brabant als aanvulling (toekomstige ondernemers). Voor 16 workshops met minimaal 20 deelnemers.
- Demonstratiebijeenkomsten op bedrijven. Daar waar de theorie ophoudt begint de praktijk, waarbij het zelf ervaren van innovatieve maatregelen door de praktijk de beste manier is om te komen tot duurzame implementatie. Op ieder van de proefbedrijven zal gedurende het project een demonstratiebijeenkomst plaatsvinden. De doorwerking van een demonstratiebijeenkomst komt naar voren in vakbladartikelen en geeft ‘body’ aan online massacommunicatie.
- Factsheets. Met kennis van de demonstratiebedrijven en van Delphy, in combinatie met de input uit workshops en demonstratiebijeenkomsten, zal gedurende het project een reeks van acht factsheets worden gepubliceerd. Doel is om acht factsheets neer te zetten op specifieke maatregelen. Deze factsheets worden verspreidt onder belanghebbenden en deelnemers, alsook op de projectwebsite.
- Massacommunicatie en artikelen in vakbladen: Delphy heeft een groot netwerk, met bereik via maillijsten richting land- en tuinbouworganisaties, persberichten en de LinkedIn pagina van Delphy. Verwacht wordt dat minimaal 10 artikelen in papieren en/ of online publicaties worden gepubliceerd.
- Digitale kennisoverdracht en advisering: projectwebsite; kennisdisseminatie Groenkennisnet. In dit onderdeel wordt ook alle beschikbare kennis uit onderzoek door de uitvoerders beter toegankelijk gemaakt, hiervoor zal inhoud (content) verder moeten worden ontsloten.
Beoogd resultaat
Telers leren van telers. In dit project worden collega telers de gelegenheid en inhoud geboden om te leren van de voorbeeldbedrijven. Ieder van de voorbeeldbedrijven een eigen sector, waar weer net andere uitdagingen met effectieve maatregelen en kansen voor de hand liggen. Voor de sectoren akkerbouw, vaste plantenteelt, hardfruitteelt, en bollenteelt heeft het project in de provincie Noord-Brabant de volgende doelen:
- Het verspreiden van kennis en ervaring over innovatieve bedrijfsstrategieën en duurzame verdienmodellen telers in provincie Noord-Brabant.
- Het organiseren van kennisuitwisseling zowel binnen iedere sector, maar ook tussen de akkerbouw, vaste plantenteelt, hardfruitteelt, bollenteelt, en vollegrondsgroenteteelt.
- Bij afloop van het project 60% van de ondernemers per sector binnen de provincie Noord-Brabant bekend zijn met gepresenteerde bedrijfsmaatregelen die in dit project zijn gepresenteerd via factsheets, LinkedIn posts, en website updates, en door demonstratiedagen en workshops.
- Dat 30% van de ondernemers voldoende handelingsperspectief hebben om voor het eigen bedrijf een afweging te maken over de kosten/ baten van maatregelen. Dit betreft maatregelen uit demonstraties, maar ook ontsloten kennis uit de workshops en factsheets.
- Dat 15% van de ondernemers daadwerkelijk gepresenteerde innovatieve bedrijfsstrategieën en duurzame verdienmodellen op het eigen bedrijf implementeren.
- Dat kennis uit workshops en demonstratiebijeenkomsten blijvend een voorbeeldfunctie vervult in een of meerdere praktijknetwerken na afloop van Beeldende Bodem Brabant, deels door inzet op kennisdisseminatie op Groenkennisnet. Groen kennisnet wordt gedurende het project benadert voor verdere toespitsing van informatie uit het project, om zo te ontsluiten op het digitale platform.
Website:
