(Project is afgerond)
Doel
Uit waarnemingen, metingen en berichten blijkt dat telers in Flevoland nog een aanzienlijke verbeterslag kunnen maken in teeltresultaat, behoud bodemkwaliteit en grondstofbenutting door gebruik te maken van smart farming technieken. Dit betreft het meten van bodem, gewas- en weerparameters en daarop plaats specifiek in zones variabel doseringen toepassen of machines met andere machine-instellingen te kiezen of bewerking uitvoeren onder beter passende weersomstandigheden.
Aanpak
- Groepsgewijs trainen van telers en beperkt individuele coachen in juiste toepassing van smart farming technieken.
- Metingen van de resultaten op demovelden deelnemers en centrale demovelden.
- Organisatie van demodagen rond de demovelden.
- Uitgebreid uitwisseling van ervaringen en situatie via social media en brede bekendheid geven aan project via regio en vakbladen.
Het resultaat is dat Flevolandse telers bewust worden van verbeterpotentie bodem en worden gemotiveerd versneld gebruik te maken en goede vaardigheid te krijgen van nieuwe smart farming technieken om hun teelt en bodemkwaliteit en grondstofgebruik te optimaliseren naar de potentie op eigen bedrijf
Eindresultaat
Doelstellingen was om via demo, coaching en publiciteit een grote groep telers geïnteresseerd te krijgen in smart farming en deze te motiveren het zelf op eigen bedrijf toe te passen. Het aantal activiteiten daarvoor is wel uitgevoerd volgens plan, maar de interesse in deelname viel tegen. Wel hebben de activiteiten bijgedragen aan het beschikbaar krijgen van goede praktijkvoorbeelden van toepassingen van smart farming zoals gedeelde precisie bemesting, plaats specifieke aaltjesbestrijding, precisie spuittechniek e.d. Deze zijn ook benut om telers meer te overtuigen van de bedrijfsmatige voordelen en potentie van verbetering van bedrijfsrendement. Naast publiciteit uit dit POP3 project is er in de vakpers meermaals gepubliceerd over smart farming. Maar ook met weinig impact. Maar het heeft helaas niet geleid tot een duidelijke toename van gebruik van smart farming toepassingen. Wel heeft het bij leveranciers van apparatuur en software en management platformen geleid tot een verdere doorontwikkeling van hun producten. Maar door de beperkte verkoop van deze producten en toepassing in de praktijk is dit vooreerst nog geen succes. Dat betekent dat er andere wegen moeten worden gevonden om de politiek/beleids verwachte voordelen van smart farming in het efficienter inzetten van grondstoffen zoals meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water te verkrijgen in de praktijk met als doel de milieubelasting te verminderen, biodiversiteit te verbeteren.
Website: Benutting verbeterpotentie bodem en teelt met smart farming - Delphy