Bio-economie Drentsche Aa

Uitvoeringsperiode: 01-02-2017 t/m 10-03-2021
Regio: NL-131 Noord-Drenthe
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In het Nationale beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa is naast de natuur de landbouw nadrukkelijk aanwezig. De vraag die keer op keer wordt gesteld, is hoe hier duurzame verdienmodellen voor de landbouw kunnen worden gerealiseerd die aansluiten bij de functie van het Drentse landschap voor de natuur, de recreatie en het welzijn van zijn inwoners.

Aanpak

  • Het bouwen van ketens voor maaibare gewassen als (brood)granen, eiwithoudende peulvruchten, en andere ketens welke gekoppeld zijn aan het Dubbel Drents label. Die zijn gericht op samenwerking met lokale en regionale verwerkers en producenten als een lokale molenaar, bakkers, distillateurs, bierbrouwerijen, voerleveranciers en horeca.
  • Het onderzoeken en beschrijven van cases voor samenwerkingsmogelijkheden van respectievelijk vleesveehouders, melkveehouders en imkers in het Aa-gebied. Dit om als categorie een meerwaarde te creëren voor hun producten onder één label.
  • Een educatie- en voorlichtingsprogramma (met een demoveld) over natuurinclusieve landbouw. Het programma is bestemd voor boeren, agrarische en andere scholen, voor inwoners en recreanten als consumenten van de lokaal geproduceerde producten. 

Eindresultaat

Op een demoveld, bij de toegangspoort tot het gebied in Tynaarlo, zijn geselecteerde gewassen getoetst op hun geschiktheid voor het beoogde doel, maar zijn ook groepen belangstellenden ontvangen en rondgeleid. Het demoveld heeft zich in de afgelopen periode bewezen als een waardevol uithangbord, zowel voor het Drentsche Aa-gebied als voor het project. Enkele belangrijke conclusies van het project zijn:

  • Voor een aantal melkveehouders kan het interessant zijn om (een deel van de) melk tot kaas te laten verwerken en deze onder het Dubbel Drents label op de markt te brengen. Een marktonderzoek zou de vraag kunnen beantwoorden wat de consument in het Drentsche Aa-gebied verwacht van een typische kaas uit het gebied qua vorm, kleur, smaak en geur.
  • Voor de kleine groep vleesveehouders die in het gebied actief is zal samenwerking essentieel zijn om te komen tot meer uniformiteit, kwaliteit en continuïteit van levering. Dat biedt de optie om ook vlees onder het Dubbel Drents-label aan te bieden, zodat de markt binnen het gebied kan worden vergroot en het verdienmodel met huisverkoop en afzet naar de plaatselijke horeca uitgebouwd.
  • Voor akkerbouwers zijn verschillende verdienmodellen mogelijk, waaronder de teelt van granen voor lokale bakkers en brouwerijen, koolzaad voor lokale olieproductie en veldbonen voor dierlijke of menselijke consumptie. Evenals Tagetes (afrikaantjes) en akkerbloemen fungeren deze gewassen als rustgewas, waarmee de bodem zich kan herstellen na de teelt van traditionele hakvruchten als zetmeelaardappelen en suikerbieten. De belangstelling van veehouders voor voederbieten groeit.
  • Imkers hebben behoefte aan meer ‘bevliegbare’ bomen, struiken, kruiden en gewassen. Zowel boeren als terreinbeherende organisaties kunnen hieraan bijdragen. Samenwerking van imkers kan de afzet van Drentsche Aa-honing onder het Dubbel Drents-label binnen bereik brengen.

Artikelen:

Naakte haver krijgt kans in Drenthe - Nieuwe oogst 28 juli 2020

Drentsche Aa wordt proeftuin natuurinclusief - LTO Noord 31 oktober 2017

Drentsche Aa wordt proeftuin voor natuurinclusieve landbouw - Duurzaam bedrijfsleven 30 oktober 2017

Video's:

Het project Bio Economie Drentsche Aa op Stack

Het project Bio Economie Drentsche Aa op YouTube

 

Projectleider

Projectleider
Sikke Meerman
Meerman Agro&Sust.Consultancy ; Coöperatie 'Het Drents Collectief' U.A.
06 - 24 72 67 27

Partner(s)

Partner(s)
Coöperatie 'Het Drents Collectief'
De Weister Klap
De Zeegster Hoeve landbouwbedrijf
Hilbrands Laboratorium
Prolander
Rijks Universiteit Groningen
Staatsbosbeheer
Waterschap Hunze en Aa