Biodivers Fruit Telen Limburg

Uitvoeringsperiode: 13-07-2017 t/m 16-03-2020
Regio: NL-421 Noord-Limburg
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In het project Biodivers Fruit, werken we aan een robuuste, veerkrachtige fruitteelt, die beter kan reageren op klimaatverandering. Veel fruitbedrijven zoeken naar mogelijkheden om hun teelt milieuvriendelijker te maken, en beter bestand tegen klimaatfluctuaties. Biodiversiteit op het bedrijf speelt daarin een belangrijke rol. Meer biodiversiteit zorgt voor toename van natuurlijke plaagbestrijders. En een goede bestuiving is cruciaal voor een goede opbrengst en kwaliteit. Door klimaatveranderingen zijn deze natuurlijke functies nog belangrijker geworden. Veel fruitbedrijven zijn echter nog niet ingericht op een goede huisvesting van natuurlijke vijanden en wilde bestuivers.

Aanpak

Op de betrokken fruitbedrijven worden maatregelen getest die aantallen en diversiteit van bestuivers en natuurlijke plaagbestrijders stimuleren. Daarbij wordt uitgegaan van de aanwezige problemen met plagen en bestuiving op de betreffende bedrijven. Met behulp van twee tools (de BIJenBLOEM, en het Spinnenweb Natuurlijke Vijanden) wordt geïnventariseerd welke sterke en zwakke kanten de bedrijven hebben op het gebied van bestuivers en natuurlijke vijanden.

Vervolgens worden maatregelen uitgezet en getest op de betreffende bedrijven, om deze aantrekkelijker te maken voor bestuivers en natuurlijke vijanden. De kennis over de aanwezige insecten wordt vergroot zodat de juiste maatregelen worden genomen. Telers worden zo gemotiveerd binnen hun bedrijf meer rekening te houden met de bloei van gewassen, nestgelegenheid voor bestuivers en de effecten van gewasbeschermingsmiddelen.

Eindresultaat

Natuurlijke vijanden en plaagbestrijding

In het project is een effectieve methode ontwikkeld om oorwormen te introduceren in de boomgaard. Natuurlijke vijanden en wegvangen dragen bij aan een robuuste fruitteelt. Oorwormen zijn een belangrijke natuurlijke vijanden van diverse plagen in de boomgaard zoals appelbloedluis en andere luizen, en in peer perenbladvlo. De ontwikkelde methode kan bijdragen aan de vermindering van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen.

Robuustere bestuiving door gebruik van metselbijen

Het project laat zien dat de introductie van metselbijen bijdraagt aan een betere bestuiving van peer. Afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar zien we wel of geen effect op de opbrengst. Dit komt overeen met een wisselend klimaat, en variatie in activiteit van honingbijen en wilde bijen in het voorjaar. Het management van metselbijen is echter niet altijd eenvoudig, en met name in de timing van het uitzetten van de bijen ontbreekt nog een stuk kennis. In het project zijn praktische handouts ontwikkeld voor het uitzetten van bijen en het oogsten van cocons.

Stimulering van zandbijen

Door de aanleg van bijenbanken kunnen de populaties zandbijen op het fruitbedrijf worden vergroot. Verschillende soorten zandbijen spelen een belangrijke rol in de bestuiving van fruit. In het project zijn handouts ontwikkeld met tips om deze zandheuvels aan te leggen.

Meer informatie: Wilde bijen in de boomgaard - bestuiving met metselbijen en stimuleren van zandbijen | Louis Bolk Instituut

Projectleider

Projectleider
Willemijn Cuijpers
Louis Bolk Instituut
0343-52 38 60

Partner(s)

Partner(s)
Fruitbedrijf Heiland
Gerjan Brouwer - Delphy
Levels Biofruit
Puur Vandewall
Wolters Ekofruit