Biokwaliteit

Uitvoeringsperiode: 01-01-2018 t/m 31-12-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De tendens is om steeds meer nadruk te leggen op hogere productie (opbrengst), zwaardere bemesting en lange bewaarbaarheid van groenten. Dit gaat ten koste van bodemkwaliteit en voedingskwaliteit (inhoudsstoffen en smaak). Om onderscheidend te blijven in de biologische sector is inhoudelijke doorontwikkeling van productkwaliteit noodzakelijk.

Aanpak

  • De ontwikkeling van project een instrument (kwaliteitsborgingsysteem) waarmee zowel de uiterlijke kwaliteit (uniformiteit in vorm en kleur) als de innerlijke kwaliteit (smaak en inhoudsstoffen) van groenten worden beoordeeld. Dit biedt praktische handvatten om kwaliteitsaspecten structureel te verbeteren.
  • Na afstemming is de keuze gevallen op de teelt van pompoen en rode biet, waarvan op meerdere locaties verschillende rassen zijn verbouwd. Na de oogst worden de varianten beoordeeld op smaak, uiterlijk en inhoudsstoffen en met elkaar vergeleken.

Eindresultaat

Uit de resultaten is naar voren gekomen dat er veel verschillen aanwezig zijn in smaak en inhoudsstoffen van pompoen en rode biet. Die verschillen waren groter tussen de teeltlocaties en testjaren dan tussen de rassen. De smaakproeven lieten zien dat de pompoenen en bieten met meer smaak een hoger suikergehalte (en hoger drogestofgehalte) hebben. Een hoger drogestofgehalte betekent dat er meer inhoudsstoffen aanwezig zijn. Smaak is daarom een belangrijke parameter voor productkwaliteit.

De teelt sturen op een hoger drogestofgehalte zou een manier zijn om de productkwaliteit te kunnen waarborgen. Voor pompoen gaat de rassenkeuze met een hoger drogestofgehalte echter wel ten koste van de opbrengt. Bij rode biet is er geen verschil in rassen gevonden, maar wél in locaties. Dus de manier van telen is belangrijker voor de hoogte van het drogestofgehalte en dus de smaak. Uiteraard spelen het bodemtype en het klimaat ook een belangrijke rol in dit verhaal. De hoeveelheid inhoudsstoffen in het product wordt uiteindelijk vooral bepaald door de bodemvoorraad van deze stoffen in de bodem.

Website
www.louisbolk.org

Projectleider

Projectleider
Iris Flamand
Louis Bolk Instituut
06-5989 4262

Partner(s)

Partner(s)
Biologische Boerderij Veld en Beek
Natuurwinkel Chili en Spruit