Biologische landbouw in Zeeland; waardering en groei

Uitvoeringsperiode: 26-07-2023
Regio: NL-342 Overig Zeeland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

De landbouw in Zeeland wordt gekenmerkt door akkerbouw en groenteteelt en relatief weinig dierhouderijen. Binnen de akkerbouwbedrijven blijft het aantal omschakelaars naar biologische landbouw beperkt en is er ten opzichte van heel Nederland zelfs sprake van een achterstand. De huidige biologische sector in Zeeland (Zuid-West-Nederland) kenmerkt zich bovendien door een matig divers aanbod van producten. Het zijn veelal aardappelen, uien en peen die als bio product worden aangeboden. Kortom: Het areaal groeit te langzaam, er zijn te weinig omschakelaars, de ontwikkeling van bedrijven in de periferie blijft achter, het aanbod van bio-producten is te eenzijdig en de vraag vanuit de consument blijft achter bij de ambitie van overheden.

Aanpak

  1. Onderzoek naar perceptie en potentiële drempels bij gangbare en knelpunten bij biologische en gangbare telers naar biologische landbouw. Er wordt een enquête opgezet die naar een brede groep gangbare agrariërs digitaal verstuurd zal worden. Om er voor te zorgen dat er voldoende respons is op de enquête zullen alle netwerken benut worden om dit te verspreiden. Deze enquête zal antwoord geven op de vraag hoe groot de animo nu werkelijk is onder de akkerbouwers in de Provincie Zeeland om gebruik te maken van biologische teeltmethoden. Met gangbare telers (10-25) zal een diepte interview gehouden worden over alle knelpunten die zij verwachten tegen te komen bij omschakeling naar biologische akkerbouw. 
  2. Onderzoek naar perceptie handel- en verwerkingspartijen en afzetmogelijkheden. Er wordt een inventarisatie gemaakt van de huidige afzetketen van biologische producten waarna een analyse gemaakt wordt van het verschil tussen biologische en gangbare akkerbouwproducten. De resultaten hiervan zullen gezwaluwstaart worden met de lopende, regionale korte keteninitiatieven. 
  3. Mechanische onkruidbeheersing, inventariseren, demonstreren en kennisdeling. Mechanische onkruidbeheersing is een knelpunt waar zowel de biologische en de gangbare akkerbouwers momenteel mee worstelen. Wanneer we spreken met potentiële omschakelaars, gangbare bedrijven die belangstelling hebben voor biologische landbouw dan ligt de drempel vooral bij het kunnen beheersen van onkruid zonder chemische middelen. 
  4. Afzetmogelijkheden. Afzet is voor de huidige biologische telers een knelpunt, in de Provincie zitten weinig tot geen verwerkers van biologische producten. Tijdens studiebijeenkomsten zal er samen met de telers gewerkt worden aan kennisontwikkeling rondom afzet voor biologische telers en potentiële omschakelaars. 
  5. Communicatie. Er zal een communicatieplan uitgewerkt en uitgevoerd worden. Kennisdeling over innovatieve werkwijzen is uiteraard een van doelstellingen, dus richting boeren onderling wordt er veel gecommuniceerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van diverse communicatiekanalen en relevante evenementen. Hier hoort ook bij communicatie naar de burger bij.

Beoogd resultaat

Dit project werkt aan het verduurzamen van de plantaardige teelten in Zeeland door kennis rond de voorwaarden voor omschakeling en de ontwikkeling van biologische landbouw, op het primaire bedrijf en de periferie daaromheen, te vergroten. Dit wordt gedaan door het identificeren en weghalen van drempels voor potentiële toetreders, kennisontwikkeling over biologische teeltmethoden en het vergroten van mogelijkheden om die duurzamere producten ook (regionaal) te vermarkten.

Projectleider

Projectleider
C.C. van Sluijs-Poppe
Proefboerderij Rusthoeve
06-2183 1833

Partner(s)

Partner(s)
Delphy