Projectbeschrijving
Probleem
De paddenstoel Stropharia wordt niet commercieel gekweekt in Nederland, wel hobbymatig. Echter de omstandigheden waarin dan gekweekt wordt zijn geheel anders dan noodzakelijk voor commerciële hoeveelheden. De Stropharia dienen gekweekt te worden in kweekcellen met geconditioneerde omstandigheden zodat er jaarrond geproduceerd kan worden. Stropharia blijft zo’n 1,5-2 weken vers en kan dus in beperkte mate op voorraad worden gehouden.
Aanpak
In dit project worden de volgende knelpunten onderzocht:
1. Hoe moet een kweekcel worden ingericht?
2. Hoe moet de wasunit worden ingericht voor het steriliseren van het stro?
3. Welke verwerkingsmethoden kunnen worden toegepast?
Resultaat
1. Er is een kweekcel met een oppervlakte van circa 240m2 gerealiseerd ten behoeve van het kweken van Stropharia. Er zijn 3 kweekcellen gebouwd. Hiermee is de oppervlakte van circa 240m2 aan kweekcellen gerealiseerd. In elke kweekcel is een klimaatunit geplaatst voor temperatuur en luchtvochtigheid. Er zijn circa 120 kweektafels aangeschaft voor de 3 cellen. De kweekbedden zijn tot 2023 alleen gerealiseerd met dekaarde en entmateriaal. Het entmateriaal wordt geleverd op stroblokken. Het is tot op heden nog steeds moeilijk om Stropharia te krijgen uit het entmateriaal. Wanneer er uit de pakketten geen Stropharia meer groeiden zijn de restanten naar de kippen gegaan op het bedrijf van Sijbenga. In 2024 bij proef 4 is eigen mycelium ontwikkelt om zelf meer te kunnen plannen in het gehele kweekproces en niet afhankelijk te zijn van derden.
2. Er is een wasstraat gerealiseerd waar het stro dat voor het project nodig is, ontsmet kan worden. Er is onderzocht hoe een wasstraat voor het stro gerealiseerd kan worden. Uiteindelijk is er een wasstraat gerealiseerd met stro, water en waterstofperoxide om het stro te kunnen ontsmetten. Er is gekozen voor een methode met hoge mate van betrouwbaarheid op gebied van ontsmetting en lage energiekosten. Enige nadeel is dat het tijd vergt, minimaal 48 uur, om tot een volledige ontsmetting te komen en verzadiging van het stro met vocht.
3. Er is onderzocht welke bewerkingsmethoden met betrekking tot de Stropharia kunnen worden toegepast, met als doel deze langer houdbaar te maken en het aanbod te laten aansluiten bij de marktbehoefte. Er is marktonderzoek gedaan door Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe naar de afzetmogelijkheden. Hierbij is gekeken naar bewaarbaarheid, conserveringsmethode, volume, afzetmogelijkheden en prijsstelling. Tevens zijn de Stropharia naar onder andere een aantal restaurants gebracht om te kijken wat zij er mee kunnen en kijken wat de ervaringen zijn. De ervaringen zijn alleen maar positief geweest en richting te toekomst wordt qua afzet ook gekeken naar de korte keten afzet.
Website
https://www.biojournaal.nl/article/9063363/biologisch-pluimveehouder-gaat-paddenstoelen-telen/
