Beschrijving project (project is afgerond)
Probleem
In het Haarloseveld Olden Eibergen is ruim 200 hectare schrale zandgrond te vinden waar het organisch stofgehalte daalt. Die gaat ten koste van de landbouwproductie en bodemvruchtbaarheid. Het watersysteem, de bodemkwaliteit en de gevolgen van de klimaatverandering vragen om duurzame oplossingen.
Aanpak
- Doordat verschillende partijen met elkaar samenwerken komen er duurzame en innovatieve maatregelen tot stand gericht op een duurzame landbouwproductie
- In de gemeente Berkelland wordt biomassa beschikbaar gesteld door o.a. gemeente, Waterschap en Rijkswaterstaat. Hierdoor wordt het gebruik van kunstmest verminderd en wordt een duurzame (lokale) kringloop opgezet. Met deze biomassa kan de bodemvruchtbaarheid en het waterbergend vermogen vergroot worden.
- Verder vindt betere benutting van nutriënten en minder uit- en afspoeling naar grond- en oppervlaktewater plaats. Op deze manier pakt is de samenwerking voor alle partijen gunstig uit.
Eindresultaat
Een belangrijke doelstelling was om te onderzoeken of biomassa gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Omdat de regelgeving in deze complex was, is het nodig geweest om dit in de praktijk van alle dag te kunnen toetsen. Het blijkt nu dat er een werkend systeem is ontstaan waarbij biomassa als bodemverbeteraar kan dienen. Hierbij moet het maaisel e.d. wel schoon en onverdacht zijn en ook mag de afstand maximaal 5 km bedragen. Ook draagt de biomassa bij aan een lokale kringloop landbouw. Ook na het project wordt biomassa toegepast als grondverbeteraar in het gebied en heeft het project ook navolging gekregen in andere gebieden, zoals gemeente Bronckhorst en gemeente Aalten
In het gebied Haarlo en Olden Eibergen met 2 kwetsbare waterwinningen is de Stichting HOEduurzaam actief vanaf 2012. Een belangrijk onderdeel is de vergroting van kennis over met name de bodem. Dit heeft plaats gevonden met gerichte projecten Gezond Zand en Bodemrijk. Met de reeds opgedane kennis is verder voort gebouwd op mogelijkheden van bodemverbetering: vooral het verhogen van het OS-gehalte (Organische Stof) is daarbij van belang. In het onderhavige project is vooral gekeken naar de (on-)mogelijkheden om biomassa in te kunnen zetten als grondverbeteraar. Met ondersteuning van de WUR is samen met landbouwers gekeken op welke wijze de biomassa kan worden ingezet en welke zaken daarbij van belang zijn.
Website