Bodem-UP 2.0: Het opstellen van en begeleiden van 130 Bodem Uitvoeringsplannen voor het verbeteren van de bodemkwaliteit van agrarische gronden in Limburg

Uitvoeringsperiode: 01-01-2023 t/m 31-12-2024
Regio: Limburg
Status: Lopend

 

Probleem

Het thema bodem is een “hot” onderwerp. Er zijn veel projecten die zich met het thema bezig houden. Veel maatregelen worden binnen deze projecten getest en gedemonstreerd. Bij deze projecten zijn met name de koplopers van het peloton bereikt. Echter het achterste deel van het peloton (‘Late Majority’) is nog niet bereikt. Dit is de groep van agrarische ondernemers die de noodzaak om maatregelen op eigen bedrijf toe te passen (nog) niet ervaart. Daarnaast ervaren ondernemers dat het aanbod aan projecten rondom het thema bodem ‘groot’ is, en dat de vertaling naar het eigen bedrijf mist. 

Aanpak

Het project richt zich op een stimuleringsaanpak middels kennisoverdracht. De kernboodschap naar de agrarische ondernemers is dat duurzaam bodembeheer een meerjarig traject is, en dat de factor tijd hierin een belangrijke rol speelt. Via keukentafelgesprekken werken de ondernemers aan hun Bodem-UitvoeringsPlan. Op deze manier vindt er kennisoverdracht naar agrarische ondernemers plaats over innovaties en de toepassingen daarvan op het gebied van maatregelen die leiden tot geringer grondstoffengebruik en een meer gesloten kringloop. 

Aan het eind van de bijeenkomst werken de ondernemers aan de onderdelen “Plan” en “Do” van het Bodem-UitvoeringsPlan. Na een half jaar vindt er afstemming met de adviseur plaats. (“Check”) Via email wordt de agrarische ondernemer gevraagd naar de voortgang van het actieplan. Hiermee wordt de agrarische ondernemer herinnerd aan de afspraken die hij eerder in het jaar heeft vastgelegd. Het is aan de agrarische ondernemer om een schriftelijke evaluatie terug te sturen. In de laatste fase adviseert de adviseur (“Act”) in reactie op het evaluatieformulier of de ondernemer op de goede weg is. Er wordt gekeken of dat met het opgestelde actieplan de goede weg is ingeslagen, óf dat het actieplan bijgesteld dient te worden. In het tweede projectjaar wordt deze cyclus herhaalt

Beoogd resultaat

Verbeteren van de bodemkwaliteit bij 130 grondgebruikers in Limburg, met als nevendoelen het verbeteren van de waterkwaliteit van zowel grond- als oppervlaktewater ten aanzien van nutriënten. Dit gebeurt door middel van kennisoverdracht op basis van een concreet Bodem UitvoeringsPlan dat elke deelnemer voor tenminste één van zijn percelen maakt, en waarbij de agrarisch ondernemer gedurende een periode van 2 jaar wordt begeleid in de uitvoering van dit UitvoeringsPlan. Dit gebeurt middels de zogenaamde PDCA-methode (Plan, Do, Check, Act).

Website: LLTB - Homepage

Projectleider

Projectleider
Arend Jan Cuperus
Limburgse Land en Tuinbouw bond (LLTB)
06-5149 0278

Partner(s)

Partner(s)
Biologisch Limburg
Stichting Natuurinclusieve Landbouw
Coöperatie Natuurrijk Limburg
Stichting Natuur en Milieufederatie Limburg
Wageningen University & Research
HAS Hogeschool
Waterschap Limburg