Boerenkaas verbindt boer en burger

Regio: Grenscorridor N69, Noord-Brabant
Status: Lopend

Een innovatielab, proeflokaal en een energieneutrale kaasmakerij. Dat zijn de plannen van landbouwondernemer Wilco de Crom. In zijn melkveebedrijf, Mts de Crom in Knegsel (gemeente Eersel), geloven ze in vernieuwing en zoeken ze actief de verbinding met lokale ondernemers en burgers. Dat resulteerde in de toekenning van LEADER-subsidie, de subsidieregeling voor lokale initiatieven die het gebied Grenscorridor N69 aantrekkelijker maken en verbeteren.

Boerenkaas verbindt boer en burger. De Crom: “We willen de melk van onze koeien duurzaam verwerken tot kaas en lokaal vermarkten. Dit doen we onder andere door het openen van een boerderijwinkel. Die sluit aan op wandel- en fietsknooppuntroutes. We nodigen de mensen graag uit om een kijkje te nemen bij de melkkoeien en laten graag zien hoe de melk wordt verwerkt tot kaas”.

Kaasinnovaties

Er komt ook een innovatielab op het boerenerf. De aard van de innovatie is uniek, circulair, CO2- neutraal en met nieuwe toegevoegde waarden aan het kaasproduct. De Crom gaat dat opzetten in samenspraak met onderwijsinstellingen en ondernemers. Het is de bedoeling te gaan innoveren in lokale nichemarkten, met bijvoorbeeld onderscheidende kruiden- (boeren)kazen en kazen voor mensen met allergieën. De Crom: “Projecten worden aangedragen vanuit het onderwijs, vanuit onszelf, maar kunnen ook komen vanuit het bedrijfsleven. Ze kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van de kaas. Denk hierbij aan smaak, design, gezondheid, marktconcepten en technologische ontwikkelingen.”

Rustige, inspirerende werkplek

Er komen werkplekken en een vergaderlocatie. Zo speelt de landbouwondernemer in op de vraag naar werkplekken in het landelijk gebied. De Crom: “We willen een netwerkplein in een landelijke omgeving creëren voor ondernemers en werknemers uit de Brainport regio. In samenwerking met Seats4silence bieden we een rustige en inspirerende werkplek. En als je komt werken, kun je meteen kennis maken met ons melkveebedrijf en het innovatielab.”

Waarom LEADER-subsidie?

Het project zet in op duurzaamheid, legt nieuwe verbindingen tussen stad en platteland en maakt het gebied aantrekkelijker. Ook creëert de samenwerking met andere bedrijven meerwaarde voor de omgeving. De combinatie met Seats4silence is een verrassende. Het initiatief ligt bij de landbouwondernemer en sluit aan bij de wensen van andere betrokken partijen zoals de gemeente, onderwijsinstellingen, zuiveltechniekbedrijven en Brainport.

Elly Trommelen, Tel. 073 6808321
LEADER Grenscorridor N69