Projectbeschrijving
Probleem
De Nederlandse landbouwsector wikt en weegt hoe zij kunnen voldoen aan CO2-emissiereductie en reductie van overige emissies als stikstof en methaan. De bouwsector staat voor eenzelfde uitdaging, want ook hier geldt: er is een reductie noodzakelijk voor koolstofdioxide, stikstof én het gebruik van primaire, niet-hernieuwbare grondstoffen (Europese doelstelling: 50% reductie in 2030). Kortom, wat nu als de landbouw- en bouwsector veel steviger de handen ineen slaan? ‘BouwBoeren’ brengt via een innovatieve methode deze samenwerking tot stand. Met de inzet van biogrondstoffen - het verbouwen van diverse vezelrijke teeltgewassen – wordt een duurzame waardeketen gecreëerd;
Aanpak
- Het realiseren van een breed samenwerkingsplatform voor duurzame waardeketens tussen boeren, adviseurs en bouwers. Ook de LTO, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en partijen vanuit de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen sluiten aan.
- De realisatie van een projectplan incl. plan van aanpak en communicatieplan
- Realisatie onderzoekspaper dat antwoord geeft op het concrete verdienmodel van de boer en de te verwachten kwaliteitsverbeteringen van bodem, lucht, (oppervlakte)water, klimaatmitigatie en biodiversiteit.
- Attest kwaliteit proef teeltgewas; dit bepaald of de innovatie haalbaar is of niet.
Beoogd resultaat
Binnen een regionale samenwerking van boeren, adviseurs en bouwers een proof of concept (proefopstelling) ontwikkelen die het mogelijk maakt om op grote schaal klimaatpositief teeltgewassen te verbouwen. Hiermee creëren wij een nieuwe waardeketen en daarmee verdienmodel voor de agrarische sector, zorgen we voor een sterke reductie in emissies, verbeteren we de kwaliteit van bodem, (oppervlakte)water en realiseren we CO2 opname banken. Teeltgewassen nemen namelijk tot 3 keer meer CO2 op per hectare in vergelijking met bomen in een bos. Ook brengen we de biodiversiteit terug in het huidige monotone landelijk gebied, door met een verscheidenheid van vezelrijke teeltgewassen, hagen, voedselbossen en bomenlanen te werken.
Website: BouwBoeren