Projectbeschrijving
Probleem
Veredeling is een van de belangrijkste instrumenten om gewassen en daarmee de glas[1]en tuinbouwsector toekomstbestendig te maken. Resistente gewassen kunnen kwekers helpen om minder afhankelijk te worden van bijvoorbeeld chemische gewasbeschermingsmiddelen. Gewassen die hogere opbrengsten genereren zorgen ervoor dat er meer geproduceerd kan worden met minder grondstoffen waardoor het gebruik van water, energie en gewasbeschermingsmiddelen wordt gereduceerd.
Aanpak
Het doel van dit project is om gezamenlijk een moleculair laboratorium te realiseren waar alle projectpartners gebruik van kunnen maken. Daarnaast kan er informatie worden uitgewisseld en kan er gebruik worden gemaakt van elkaars expertise. De uiteindelijke doelstelling voor de projectpartners is dat binnen nu en drie jaar DNA Informed Breeding integraal wordt toegepast binnen de bedrijven van de projectpartners en de bij Breeding Accel aangesloten bedrijven. Door de realisatie van het moleculaire laboratorium moet het mogelijk worden om DNA Informed Breeding technieken toe te passen in de veredeling van kleine en middelgrote veredelingsgewassen zoals bij Cyclamen (siergewassen) en fruit (aardbei en appel). Onder DNA Informed Breeding wordt het in de veredeling toepassen van alle technieken en kennis die opgedaan wordt door studie van het genoom en de eigenschappen die daarop liggen verstaan. Hierdoor worden o.a. de volgende toepassingen mogelijk:
- Zaailing selectie met specifieke eigenschapsmerkers
- Genomic prediction (voorspellingsmodellen toepassen voor polygene eigenschappen t.b.v. o.a. kruisingsouder selectie)
- Verwantschappen bepalen tussen rassen.
- Inteeltniveaus bepalen.
- MABC: terugkruisingen uit bijv. wild materiaal waarbij een specifieke eigenschap wordt aangehouden en de genetische achtergrond van een commercieel ras gemaximaliseerd wordt.
Daarnaast is het lange termijn doel om voor 2026 klaar te zijn met voorbereidingen voor genome editing technieken zoals CRISPR-CAS. Op dit moment is Europese wetgeving hier een beperkende factor in maar de verwachting is dat dit versoepeld gaat worden. Wanneer dit gebeurt moeten veredelaars hier klaar voor zijn.
Beoogd resultaat
De investeringskosten voor het gebruiken van DNA technieken in veredelingsprogramma’s van kleinere gewassen zijn momenteel hoog voor individuele veredelaars. In dit project wordt er door vijf veredelaars geïnvesteerd in een gezamenlijk moleculair laboratorium in Wilp (Gelderland). Door gebruik te maken van DNA technieken kunnen nieuwe plantenrassen sneller en met minder middelen ontwikkeld worden.
Website: Breeding Accel
