Projectbeschrijving (project is afgerond)
Probleem
Een bufferstrook is een stuk grond tussen een landbouwperceel en het ernaast gelegen oppervlaktewater met als doel het water te beschermen tegen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Met de bufferstrook 2.0 wordt het aantrekkelijker gemaakt om hieraan mee te doen.
In het beheergebied van Waterschap Rijn & IJssel is dit project gestart om het idee van bufferstroken met notenbomen- of struiken langs watergangen te plaatsen. Boeren worden gestimuleerd om over te gaan op deze nieuwe, innovatieve manier van het gebruik van bufferstroken. Het is gebleken, dat een boom de af- en uitspoeling van nutriënten meer beperkt dan gras, en dat is goed voor de waterkwaliteit.
Aanpak
De in speciale plantverbanden aangelegde bomen leveren noten op, wat een extra bron van inkomsten is voor u. Ander voordeel is dat een bufferstrook 2.0 doorgaans breder is dan een grasstrook en daardoor effectiever voor het verbeteren van de waterkwaliteit. De bomen nemen CO2 op en leggen dit vast in het hout. Een bufferstrook met bomen heeft een grotere biodiversiteit dan enkel een grasbufferstrook en heeft geen bemesting en/of bespuiting nodig in de randen. Er is sprake van een lage onkruiddruk.
Ook produceert een bufferstrook biomassa ten behoeve van de organische stof en zelfcompostering.
Eindresultaat
Bij drie ondernemers zijn bufferstroken aangelegd (bij een ondernemer op twee plekken op het bedrijf) en twee van de drie ondernemers hebben aanvullende investeringen in bufferstroken gedaan. Ze hebben extra bufferstroken aangelegd of bestaande bufferstroken uitgebreid en de kosten voor eigen rekening genomen. Andere ondernemers hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekent om de mogelijkheden verder te verkennen en tot investeringen over te gaan in bufferstroken 2.0 De communicatie over het project en de resultaten, maar vooral de communicatie rondom de aanleg door drie ondernemers (melkveehouder, akkerbouwer en bedrijf in omschakeling) hebben de bekendheid en bestaan van bufferstroken 2.0 breed onder de aandacht gebracht. Het effect hiervan wordt in nieuwe projecten gebruikt om het concept Bufferstroken 2.0 aandacht te geven. De kennis en ervaringen zijn vastgelegd in een brochure.
Bufferstroken 2.0 heeft de aanmoedingsprijs gewonnen in Gelderland voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020. Bekijk hier het juryrapport - Sprekend Gelderland
Website met brochure: https://www.cropeye.nl/actueel/627-bufferstroken-2-0-zuiverend-en-duurz…
Bij de foto: bufferstrook tussen erf en sloot