CO2 neutrale en emissiearme melkkoeling op boerderijniveau

CO2 neutrale en emissiearme melkkoeling op boerderijniveau
Uitvoeringsperiode: 17-04-2017 t/m 31-12-2021
Regio: NL-310 Utrecht
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De koeling en transport van melk kost veel energie, en dat draagt bij aan het klimaat probleem. Dit kan efficiënter met innovatieve technieken.

Aanpak

Middels dit project is een nieuw type milieuvriendelijk melkkoel- en warmteproductiesysteem ontwikkeld en geïnstalleerd. Hiermee is om de betrouwbaarheid en de voordelen van deze innovatieve melktankkoeling op basis van CO2 aangetoond, teneinde de zuivelsector hiermee kennis te laten maken en tevens ervan te overtuigen om te investeren in dit milieuvriendelijke alternatief interessant is

  • Een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van tankbouw zorgt voor de technologische ontwikkelingen. Op het bedrijf van melkveehouder van Os wordt de innovatie uitgetest.
  • De ontwikkelde kennis wordt gedeeld / verspreid.

Eindresultaat

De warme melk dient voor de houdbaarheid zo snel mogelijk te worden terug gekoeld naar de 3-4 graden. Daarom is er een voorkoeler geplaats waar de melk in tegengestelde stroming met het drinkwater van de koeien naar de melktank gepompt wordt. Hierdoor is het drinkwater voor de koeien een paar graden opgewarmd wat prettiger is voor de koeien om te drinken. Het drinkwater wordt tijdens het melken opgeslagen in de tank, waarna de koeien het overdag opdrinken. 

Door deze voorkoeler is de melk, als deze in de melkkoel/opslag tank komt, al terug gekoeld van 37 naar de 13-15 graden. De warmtepomp zal deze verder terug gaan koelen naar de 3-4 graden. Er wordt geen Freon gas (koudemiddel) gebruikt, maar het natuurlijke product Glycol. De warmtepomp draait met de melktank als bron en haalt daarmee de warmte uit de melktank en waardeert deze warmte op naar een bruikbare warmte in de boiler van 1200 liter met een temperatuur van 55 graden. Dit water kan gebruikt worden om de melkinstallatie tweemaal per dag te reinigen en na het legen van de melktank dient ook de melktank gereinigd te worden. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk warmte aan boord te houden en is de gehele installatie duurzaam ingericht. Door een ijsbuffer onder de melktank maken wij zoveel mogelijk gebruik van de beschikbare zonne-energie.

Naast deze installatie is er ook slimme software/app gebruikt. Om de melktransporten zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden kan de transporteur het aanwezige volume inzien en daarmee bepalen of hij deze nog kan laden of niet. Elke drie dagen moet de tank volledig geleegd worden.  Het komt geregeld voor dat de transporteur de volgende dag terug moest komen om de laatste paar 100 liter op te halen, dit wordt hiermee voorkomen.  De melktransporteur kan zijn melktranssport efficiënter indelen, hierdoor minder gereden kilometers=minder CO2.

Samengevat:

  • Een nieuw type milieuvriendelijk melkkoeltanksysteem is ontwikkeld en geïnstalleerd op boerderijniveau
  • Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd die worden gebruikt om de CO2 neutrale en emissiearme melkkoeltank op boerderijniveau van duurzame energie te voorzien
  • De betrouwbaarheid en de voordelen van deze innovatieve melktankkoeling is getest en aangetoond. 
  • De zuivelsector heeft kennis gemaakt met deze innovatie en is gestimuleerd om te investeren in dit milieuvriendelijke alternatief.

Website: CO2-neutrale en emissiearme melkkoeling voor op de boerderij - De Bruin Process Equipment B.V. (dbpe.nl)

Projectleider

Projectleider
Huibrecht van Os
Melkveebedrijf C.A. van Os
06 - 23 81 00 12

Partner(s)

Partner(s)
De Bruin Tankbouw