Collectieve Verwerkingsfaciliteit Achterhoek

Uitvoeringsperiode: 06-05-2022
Regio: NL-225 Achterhoek
Status: Afgerond

 

Projectbeschrijving

Probleem

In de regio zijn diverse initiatieven en projecten gestart die korte voedselketens nastreven. Deze initiatieven zijn de afgelopen jaren steeds verder geprofessionaliseerd en geïntensiveerd en lopen nu tegen hun grenzen aan. Zoals hierboven beschreven, is de afzet van lokale producenten vaak nog kleinschalig, doordat er onvoldoende kan worden voldaan aan de wensen van de grootschaligere afnemers. Bottleneck daarin is de lokale verwerking van de lokaal geproduceerde producten. Denk daarbij aan het snijden van groenten voor horeca en supermarkten, schillen van aardappels en snijden van patat voor de horeca of het drogen van vruchten en zaden voor de lokale bakker.

Aanpak

De volgende zaken worden aangepakt:

  • Met de faciliteit worden partners in staat gesteld om in eigen beheer waarde toe te voegen aan hun product.
  • Door samen te werken met een (multifunctionele)verwerkingsfaciliteit, wordt een stabiele voorziening gecreëerd die productierisico’s verkleint. Lokale producenten kunnen direct inspringen op lokale behoeften, waardoor het risico op markt falen sterk wordt verkleind.
  • De verwerkingsfaciliteit stimuleert producenten om ook vergeten groenten als raapstelen en koolrapen te telen en verwerken. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de bestrijding van de monocultuur te bestrijden en het vergroten van de biodiversiteit. Een mooi voorbeeld is de kweek van een specifieke soort pompoen die gekweekt wordt voor de olie uit zijn zaden. Door het telen van deze pompoen wordt de bodem minder intensief belast doordat er minder beslag wordt gelegd op de mineralen die zich in de bodem bevinden. Daarnaast is er minder kunstmest nodig, doordat de pompoen na de winning van zijn zaden als bemesting over het land zal worden uitgereden. Daarnaast halen bijen voedsel uit deze pompoengewassen. Deze populatie zal door intensieve teelt toenemen. Ook blijkt dat door de aanwezigheid van bijen de teeltopbrengst toeneemt

Beoogd resultaat

In dit project optimaliseren de projectpartners hun samenwerking door hun korte voorzieningsketen te professionaliseren. Zij realiseren hiertoe een gezamenlijke verwerkingsfaciliteit. Hierdoor ontstaat de kans om producten lokaal te snijden, drogen en verpakken tot eindproduct, wat voor zowel producenten en afnemers een significante opschaling van afzet van lokaal voedsel betekent.

Website: www.groentekwekerij-smits.nl

Projectleider

Projectleider
Marcel Bourgondien
Gemeente Doetinchem
0314-373843

Partner(s)

Partner(s)
Gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek
Smits Groentekwekerij
Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink
Lensink Aardappelen
H. Hiddink en G.W. Hiddink-Vink
Maatschap Steverink
HIMplus B.V.
Campus Doetinchem | Heerlijckheid Achterhoek