Beschrijving project
Probleem
Vervuiling van oppervlaktewater brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. De collectieve wasplaats is een innovatief concept met als doel een opzienbarende erfemissie reductie. Die bedraagt minimaal 95% van de emissie van de gewasbeschermingsmiddelen op de deelnemende agrarische bedrijven (100% gebruik maken van de collectieve wasplaats door de agrarische deelnemers).
Aanpak
De combinatie van agrarische ondernemers, het waterschap en de leverancier van de zuiveringstechniek onder begeleiding van DLV Advies maken van de collectieve wasplaats moet zorgen voor innovatie en optimalisatie van de gebruikte technieken en software systemen. De wasplaats is overkapt en is voorzien van een uniek reinigingssysteem van de spuitmachines, een innovatief zuiveringssysteem voor het proceswater en voertuigherkenning van de te reinigen machines. Het water dat gebruikt wordt voor het schoonmaken van de machines wordt gezuiverd en is daardoor weer her te gebruiken voor het reinigen van de spuitmachines (sprake van een gesloten systeem).
De combinatie van agrarische ondernemers, het waterschap en de leverancier van de zuiveringstechniek (onder begeleiding van DLV Advies) dragen bij tot de innovatie en optimalisatie van de gebruikte technieken en software systemen van de collectieve wasplaats.
De wasplaats is overkapt en is voorzien van:
- een uniek reinigingssysteem van de spuitmachines,
- een innovatief zuiveringssysteem voor het proceswater en
- een voertuigherkenningssysteem van de te reinigen machines.
Het voor het schoonmaken van de machines gebruikte water wordt gezuiverd en is daarmee bruikbaar voor het reinigen van de spuitmachines (zodat er sprake is van een gesloten systeem).
Resultaat
Binnen dit project is een samenwerkingsverband opgericht om een collectieve, overkapte wasplaats te realiseren. Door langdurige financieringstrajecten en vertragingen bij betalingen vanuit RVO liep het project aanzienlijke vertraging op. Hierdoor nam de betrokkenheid van partners af en hebben diverse ondernemers zelfstandig kleinere wasplaatsen gerealiseerd.
Uiteindelijk heeft Frans Ploegmakers besloten een versimpelde wasplaats uit eigen middelen te realiseren. De wasplaats is inmiddels gebouwd, inclusief OBAS-afscheiding en een Calpa-reinigingssysteem, met voorbereiding voor toekomstige opschaling. Alles in deze wasplaats (ook rioolvoorzieningen) en de locatie hier rondom heen is volledig vloeistof aangelegd en gecertificeerd. Een automatische vulling is aangelegd, maar een registratiesysteem wordt voorlopig handmatig uitgevoerd.
Monitoring door Waterschap Aa en Maas blijft beperkt, tot maandelijks overleg en monstering door de buitendienstmedewerkers. Er kunnen nog in samenwerking proeven uitgevoerd worden, er lopen hier inmiddels gesprekken over. De oorspronkelijke plannen konden niet volledig worden afgerond voor de projectdeadline van 31 december 2022.
Website
https://www.ed.nl/gemert-bakel/vijftig-meter-in-innovatieve-wasstraat-in-de-rips~a3fc2c1c/
https://www.dlvadvies.nl/nieuws/collectieve-wasplaats-de-peel/650
https://www.akkerbouwactueel.nl/nieuwsartikel/2017/terugdringen-van-erfemissie-door-het-gebruik-van-collectieve-wasplaats/b24g18c30o1948/
