Cultuurbehoud Nieuwe Hollandse Waterlinie: Lokale ketens voor haverproducten in Utrecht

Uitvoeringsperiode: 06-01-2020 t/m 03-01-2022
Regio: NL-310 Utrecht
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

Dit project speelt in op twee zaken:

  1. het behoud van cultureel erfgoed in combinatie met kringlooplandbouw; : de Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn historische forten die vroeger omgeven waren door landbouw met veel haverteelt voor voeder en voedsel.
  2. de consumentenbehoefte naar meer lokale producten met toegevoegde waarde voor het milieu en daarbij het versterken van de verbinding tussen consument - product - producent en agrariër

Aanpak

Er worden drie haverproducten ontwikkeld: havertaart, haverbrood en haverbier. De bijzondere producten krijgen namen van de forten. Daarnaast wordt er een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de effecten van haver op de bodemkwaliteit. Plan is om jaar 1 te starten met 1 hectare haver en jaar 2 uit te breiden met 0,5 hectare. Er worden bodemanalyses uitgevoerd om bewijslast te krijgen voor de gunstige effecten van haverteelt op de bodem rondom de forten. Tevens wordt via externe labs de gezondheidswaarde van haver, de geplette / gemalen haver en het haverbrood gemeten. Denk aan voedingswaarden, inclusief specifieke vezels (bèta-glucanen), vitaminen en mineralen en een specifiek antioxidant (avenanthramides). Met behulp van het Local2Local Talents platform, worden kundige en enthousiaste talenten aangedragen voor het uitvoeren van deze onderzoeken. Daarnaast wordt een Blockchain tool geïmplementeerd om een fundament te leggen voor de (her)waardering van de bodem, reststromen, de haver producten, de keten en het omkeren van de (markt)relatie tussen de burger en de producent. Dit fundament bestaat uit twee elementen: 100% transparantie en vraagsturing.

Resultaat

Rondom de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt het oude, maar zeer nutritioneel rijke gewas haver geteeld, waarvan lokale producten als brood, bier en taart of koek worden gemaakt. Haver en forten waren vroeger nauw met elkaar verbonden. Herstel van deze situatie zal leiden tot verbetering van lokale biodiversiteit, gezondheid en economie.

 

Projectleider

Projectleider
Mark Frederiks
AMPED Concepts BV
06-1137 5921

Partner(s)

Partner(s)
Erik van Tooren - Provincie Utrecht / UFF / Botanische Tuinen
Jacob Beeker - Boerderij Eykenstein
René Kwant - Universiteit Utrecht
René van der Veer - Bakkerij de Veldkeuken Amelisweerd BV