Data Boeren

Uitvoeringsperiode: 01-09-2018 t/m 01-06-2021
Regio: NL-230 Flevoland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Er komt in de landbouw steeds meer data beschikbaar waarmee teelt, bewaring en afzet beter kunnen worden gestuurd. Het gebruik van deze data kan echter nog efficiënter als er meer uitwisseling plaatsvindt en boeren onderling de data gaan vergelijken (benchmarking).

Aanpak

  • Het selecteren binnen het Veldleeuwerik netwerk van een groep telers voor deelname aan het project.
  • Het trainen van de telers worden en het toegang verschaffen tot de data van hun eigen gewassen en opgeslagen producten.
  • Het koppelen van data aan beschikbare adviesmodellen en deze onder gecontroleerde omstandigheden toepassen.
  • Het ter beschikking stellen van de data voor uitwisseling en analyse waardoor telers toegang tot nieuwe kennis en inzichten verkrijgen.

Eindresultaat

Uit het projectplan komt de volgende doelstelling: Om via het delen en analyseren van telersdata binnen een groep telers te komen tot nieuwe inzichten, betere bedrijfsvoering (big data analyse gericht op economische en ecologische duurzaamheid) en efficiëntere ketens. Het project beoogt hiervoor een data-infrastructuur te realiseren waarmee een groep van 15-20 telers gefaciliteerd worden in het verzamelen, delen en analyseren van data. Ook krijgen ze via deze infrastructuur toegang tot complexere analyse technieken. Zij zijn bereid teelt- en/of bewaarsturing te gaan doen op basis van beschikbare object-specifieke en actuele data, en bereid zijn deze data met elkaar te delen en zo hun bedrijven te verbeteren. 

Dit project heeft vooral bijgedragen aan bewustwording van de telers. Uit de gesprekken blijkt dat er veel meer data beschikbaar zijn op de bedrijven dan waar de telers bewust van waren. Om er vervolgens iets mee te doen is de volgende stap. Dit bleek ook complexer dan verwacht. We kunnen concluderen dat we met dit project voorlopen in de agrarische sector. Gebruiken van data om teelten mee te sturen, wordt nauwelijks gedaan. Bewustwording, kennisverspreiding en 'scholing in FarmMaps' van de telers is al een hele vooruitgang. De telers hebben de kennis en mogelijkheden om data te gebruiken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van het NDICEA model, nu is het aan hen om daadwerkelijk gebruik te maken van deze mogelijkheden. We zullen vanuit evaluatie van dit project op een later moment ook nog contact opnemen met de telers om te kijken waar ze nu staan.

Open Access rapporteren is de standaard voor Aeres Hogeschool, al dan niet met geanonimiseerde / gepseudonimiseerde resultaten. Aan de rapportages wordt nog gewerkt. De laatste informatie wordt verwerkt, daarna via de mediatheek van Aeres Hogeschool verspreid op GreenI en waar mogelijk ook op Groen Kennisnet. Het gaat om een viertal rapportages. Via het Youtubekanaal van Aeres Hogeschool worden instructievideo's verspreid, te gebruiken door de telersdoelgroep alsmede studenten.

Website: Precisielandbouw & Smart Farming (aereshogeschool.nl)

Projectleider

Projectleider
Ayella Spaapen
Aeres Hogeschool Dronten

Partner(s)

Partner(s)
Stichting BDVC
Stichting Veldleeuwerik
Universiteit Wageningen