Projectbeschrijving
Probleem
De biologische landbouw is een oplossing voor veel problemen in het landelijk gebied in een meer omvattende (holistische) aanpak. Door actief ruimte te geven voor deze biologische systeemaanpak kunnen namelijk meerdere knelpunten tegelijkertijd opgelost worden. Zo wordt bijvoorbeeld het landschap verrijkt en tegelijk de biodiversiteit versterkt, en kunnen bodemdaling en verdroging in veenweidegebieden -binnen bedrijfseconomisch verantwoorde kaders- worden opgelost. Maar er is veel onbekendheid over de biologische praktijk. Het doel van het project is om de biologische landbouw bij mensen beter in het vizier te krijgen. Als de unieke werkwijze van biologische boeren en de toegevoegde waarden die zij leveren meer erkend worden zullen deze uiteindelijk ook vaker worden toegepast in de Friese praktijk: door ruimte te geven aan biologische boeren kunnen specifieke gebiedsproblemen op een duurzame manier opgelost worden.
Aanpak:
- Na inventarisatie en bedrijfsbezoeken (interviews) zijn profielen opgesteld van een twintigtal biologische bedrijven in de provincie die openstaan en zich lenen voor brede communicatie.
- Van deze bedrijven worden uiteindelijk de meest geschikte geselecteerd (10-20).
- Voor deze bedrijven wordt, indien noodzakelijk, de vrije experimenteerruimte gerealiseerd die nodig is om de meerwaarde voor de aanpak van urgente problemen te laten zien. Door de eigenaren wordt met deskundige ondersteuning een methodiek uitgewerkt om geleverde producten en diensten en de bijbehorende toegevoegde waarden zichtbaar te maken (monitoring). Hiertoe worden Operationele Groepen opgezet rondom specifieke thema’s.
- Het resultaat hiervan wordt vertaald naar praktische werkwijzen voor kennisoverdracht.
Resultaat
Vier groepen biologische boeren hebben over een periode van 2 jaar met elkaar concrete plannen uitgewerkt voor het zichtbaar en bespreekbaar maken van de biologische benadering voor landbouwproductie. Alle vier de groepen hebben 3 externe bijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten waren gericht op verschillende doelgroepen: van consumenten (jonge gezinnen), ambtenaren en politici en scholieren, tot gangbare boeren. Op biologische demonstratiebedrijven werd het persoonlijke verhaal verteld met ruimte voor open discussie. Dit vond plaats tijdens een rondleiding en daarna in een kring op hooipakjes in de schuur. Soms werd een deskundige uitgenodigd; bijvoorbeeld bij een mini-cursus voor geïnteresseerde (gangbare) boeren. Er is samengewerkt met andere initiatieven of instanties (bijvoorbeeld de supermarkt, Living Lab Fryslân, en lokale evenementen), en er zijn publicaties verschenen in kranten en nieuwsbrieven. Op deze manier is kennis over biologische landbouw verspreid. Aanbevelingen zijn geformuleerd voor een communicatiestrategie voor de toekomst. Het uitnodigen van belangstellenden, bieden van eye-openers, en herhalen van de boodschap over de meerwaarde van biologisch levert een belangrijke en noodzakelijke bijdrage aan de promotie van de biologische landbouw. Met als eindresultaat: een grotere vraag naar biologische producten, maar ook een bredere toepassing van biologische landbouwpraktijken die leiden tot behoud en versterking van de biodiversiteit en de omgevingskwaliteit.
Website: www.fbbf.nl
