De boer zelf aan het roer, meer rendement voor eigen voer

Uitvoeringsperiode: 01-01-2018 t/m 31-12-2019
Regio: NL-225 Achterhoek
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het rantsoen van koeien vormt een belangrijke schakel tussen economie en ecologie, tussen dier en bodem en vormt de sleutel tot het sluiten van kringlopen. De huidige, meestal (commercieel afhankelijke), rantsoenadviezen zorgen nog altijd voor een overmaat aan gebruik van grondstoffen en daarmee een hoge kostprijs.

Aanpak

Het nieuwe voerconcept is al bekend onder een grote groep melkveehouders in Gelderland en daar buiten.

  • In eerdere projecten is een basis gelegd voor de kennis rondom onafhankelijk voeren, in dit project wordt de toepasbaarheid van nieuwe beschikbare technologieën onderzocht. Door het gebruik van die technologieën uit te breiden en door te ontwikkelen wordt het onafhankelijk voer-concept (de boer stuurt zelf in plaats van door de agribusiness gestuurd te worden) verder uitgebouwd.
  • Net als in eerdere projecten wordt opgedane kennis hierover uitgewisseld. 

Eindresultaat

In het project is de Rantsoenwijzer ontwikkeld. Hiermee kan het rantsoen worden gemeten en verbeterd onder het motto “minder stikstof in het rantsoen met meer rendement”. Melkveehouders kunnen aan de Mijnrantsoenwijzer rekentool deelnemen door zich registreren en een account aanmaken. Dan voeren ze de volgende stappen uit:

  1. Bij ‘Voerbeheer’ worden de eigen voedermiddelen ingevoerd met de bijbehorende kengetallen. Deze kunnen in de berekeningen worden gebruikt.
  2. Bij ‘koebeheer’ wordt een groep met koeien aangemaakt door het aantal dieren en de productiegegevens in te vullen. Momenteel is het alleen nog mogelijk groepen met melkkoeien aan te maken. Later zullen ook de rantsoeneisen voor jongvee en droge koeien worden ingevoerd.
  3. Vervolgens wordt een rantsoen samengesteld door eerst enkel de ruwvoeders in te voeren. Hierdoor wordt duidelijk waar een tekort of overschot ontstaat (bijvoorbeeld voor energie of eiwit). Met de verhouding tussen verschillende partijen ruwvoer kan worden gespeeld waardoor het rantsoen vaak al dichter bij de gewenste waarden wordt gebracht. Zijn er echter nog teeds tekorten zichtbaar, dan kan een correctiekrachtvoer of bijproduct worden ingevoerd. Wanneer het rantsoen vervolgens in balans is wordt onderaan aangegeven hoeveel melk dit basis rantsoen zou moeten kunnen leveren.
  4. Wanneer het rantsoen is samengesteld wordt onderaan de pagina enkele statistieken weergegeven zoals de hoeveelheid krachtvoer per  100 kg melk. De werkelijke uitkomsten zijn afhankelijk van de uitvoering in de praktijk.

Website
www.boerenverstand.nl/meeruiteigenruwvoer

https://www.mijnrantsoenwijzer.nl/

Projectleider

Projectleider
Frank Verhoeven
Boerenverstand
06 - 20 00 32 39

Partner(s)

Partner(s)
Erik Smale Melkveebedrijf Groot Steinfort