De kippen zien ze vliegen

Uitvoeringsperiode: 01-08-2019 t/m 31-05-2020
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

 Op regionaal niveau zijn kringlopen niet gesloten, doordat grondstoffen uit andere werelddelen (vooral soja) aangevoerd worden. Een oplossing is het gebruik van rest- en afvalstromen uit de eigen regio en die opwaarderen tot hoogwaardige veevoeder grondstoffen, zoals insectenlarven Er is nog geen installatie operationeel, waarmee insectenlarven van huisvliegen voor veevoer kunnen worden gekweekt. In dit project wordt dit getest en gerealiseerd, met daarin als belangrijke elementen: bediening op afstand, inbreng van lokale grondstoffen en verstrekking van het eindproduct – larven- aan pluimvee.

Aanpak

Het project bestaat uit de volgende stappen

  1. De voorbereiding: het plaatsen van de unit vraagt voorbereiding in termen van hard ware: fundering, electra, water en ICT aansluitingen. Zie afbeelding 2. De unit bestaat uit twee zeecontainers die boven op elkaar geplaatst worden en dat gaat niet vanzelf.
  2. De testfase; de eitjes worden uitgezet en gekweekt tot een basispopulatie vliegen. Ook worden grondstoffen aangevoerd en getest op geschiktheid voor de kweek van de larven en wordt het hele productieproces ingeregeld. Zowel ter plekke als op afstand (internet of things). Dit vraagt nogal wat monitoringsinzet en hulp ter plaatse.
  3. De afrondingsfase: nadat het geheel van larven kweek is opgezet en draait wordt de testfase afgerond. Wat zijn de “lessons learned”? Wat ging er goed en wat moet er bijgesteld worden opdat de unit naar tevredenheid kan draaien op een locatie? Hoe zijn de aan en afvoer goed te regelen? Hoe ging het voeren van de larven aan legpluimvee? Wat speelt er op het gebied van wet en regelgeving? Hoe kan de unit opgesteld worden voor demonstratie en instructie?

Eindresultaat

De doelstelling van de partners: Amusca BV en de Stichting Aeres groep is onder leiding van het PEC testen en in werking brengen van de module, zodanig dat er in een volgende fase opgeschaald kan worden naar plaatsing van modulen bij pluimveehouders. Een belangrijk resultaat van het project is dat er op termijn ca. 20% minder veevoer uit andere werelddelen afkomstig zal zijn (vertaald in eiwit: meer dan 60% wordt vervangen, larven vervangen met name de eiwitfractie van het voer; dit eiwit zal gewonnen worden uit regionale rest- en afvalstromen). Een flinke stap in de verduurzaming.

Websites

'Larven vervangen sojabonen' (poultryexpertisecentre.com)

Insectenpraktijkcentrum - GROEI#7 (regiofoodvalley.nl)

Video: Final version video De Kippen zien ze vliegen 15 mei 2021 on Vimeo

Projectleider

Projectleider
Eltjo Bethlehem
Aeres Group
06-5397 2642

Partner(s)

Partner(s)
Amusca BV
Gemeente Barneveld
Poultry Expertise Centre