Projectbeschrijving
Probleem
De A15 is de oprijlaan voor de steden en dorpen in het Rivierengebied. Een logistieke corridor waar ook nog eens 6000 passanten per dag langs gaan. De Betuweroute heeft echter een litteken in het landschap achtergelaten. Er is bijna niets te zien van de (fruit)bomen, waar de streek beroemd om is! Al met al een verloederd landschap dat geen recht doet aan haar bewoners en bedrijven. Het beeld van deze infrastructuur (met restruimten) in samenhang met het agrarische landschap vormt het startpunt van dit project.
Aanpak
De A15 zal een nieuw uiterlijk krijgen waarbij de bomen de hoofdrol krijgen. De ontwerpers lieten zich inspireren door de vestingwerken - hoe men voorheen zicht beschermde tegen de vijand. Nog steeds aanwezig in 't gebied. In combinatie met de strijd tegen het hoge water, wanneer de zandzakken weer gevuld worden. Deze twee elementen vormen de inspiratie voor de bouwstenen. Aangevuld met typische landgoed elementen zoals boomclusters en landgoedhekken. Samen met de telers bepalen zij waar en welke bomen het best tot haar recht komen. Nederland ondergaat een metamorfose door de energietransitie. In Rivierenland krijgt deze nieuw industriële indringer een zachte landing in een agrarisch gebied.
De uitvoering vraagt teamwork. Het van begin af aan samenwerken met de fruittelers en de laan en sierboomteelt zorgt voor een unieke integrale aanpak, die uiteindelijke een nieuw landschap zal opleveren Het zal uitstralen: Hier wordt geoogst. Alle sectoren profiteren (in)direct. Bewoners zullen weer trots zijn op hun gebied. Passanten weten weer wanneer de Betuwe in bloei staat (toerisme). Beter vestigingsklimaat voor toekomstige bewoners en bedrijven. Logistieke groene corridor. Wisseling van seizoenen zorgt steeds voor andere mindset.
Beoogd resultaat
Het project beoogt het gebied tussen Deil en Dodewaard (ca. 33 km) langs de A15/Betuweroute te vergroenen, de biodiversiteit te vergroten, het geluid te reduceren en de CO2 afvang te vergroten. Maar bovenal hiervan de mooiste oprijlaan van het Rivierenland te maken. Ambitie is van Zee tot Zevenaar voor een groen en weer gezond ademend middenrif van Nederland te zorgen. Een visitekaartje voor de streek én de fruitteelt.
Voortgang
Het OER programma van de overheid – opwekking energie op rijksgronden- heeft de 3 pilots het project DLB on hold gezet. In 2022 wordt eerst een vlekkenplan gemaakt waar in dit gebied ruimte is voor zon en- of wind. De restruimten langs de A15 zijn hier ook onderdeel van. De bouwstenen van de Langste Boomgaard worden zeer gewaardeerd en zowel gemeenten als het projectteam van OER wil samen met initiatiefnemers kijken waar en hoe in dit gebied de groene identiteit ( fruit en laan en sierbomen) kan terugkrijgen- niet alle restruimten zijn namelijk geschikt voor opwekking. Periodiek is er overleg met het projectteam van OER. Zodra vlekkenplan klaar is zullen we gaan kijken wat de vervolgstappen zijn.
Website: under construction