Duurzaam waterbeheer in Olde Maten en Veerslootlanden

Uitvoeringsperiode: 06-11-2018
Regio: NL-211 Noord-Overijssel
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

In het veenweidegebied Kostverloren- en Kloosterzijl daalt de bodem door oxidatie van het veenpakket. Voor de landbouw is goede draagkracht van de grond belangrijk voor het weiden van koeien en het bewerken van het land. Hiervoor zou een lagere grondwaterstand in het gebied gewenst zijn. Verlagen van de peilen versnelt het proces van maaivelddaling. Bij het peilbeheer dient ook rekening te worden gehouden met het aangrenzende Natura 2000-gebied Olde Maten en Veerslootlanden dat ook in het gebied ligt. Binnen de pilot wordt met 11 agrariërs verkend of onderwaterdrainage een nieuwe methode kan zijn die goed uitpakt voor zowel de landbouw als de natuur.

Aanpak

  • Opstart: oprichting van het samenwerkingsverband en opstellen van een gezamenlijk project- en monitoringsplan.
  • Voorbereiding en aanleg onderwaterdrainage per deelnemer en op enkele bedrijven uitvoering van maatregelen die de bodem verbeteren.
  • Aanleg monitoringsnetwerk: plaatsen peilbuizen met online uitleesunit voor meting grondwaterstanden,
  • Monitoring: grondwaterstanden, productie van het perceel in kg droge stof en bruikbaarheid van de percelen meting draagkracht en ervaring gebruik door agrariërs
  • Analyse en haalbaarheid innovatie: monitoring, bedrijfsbezoeken en bijstelling, veld- en groepsbijeenkomsten en delen van ervaringen, analyse en rapportage resultaten

Eindresultaat

De pilot heeft bijgedragen aan het inzicht in de effecten onderwaterdrainage op:

  • de grondwaterstanden en de maaivelddaling en
  • de agrarische bedrijfsvoering zoals draagkracht en grasopbrengst en kwaliteit.

Middels de uitgevoerde activiteiten is er veel kennis uitgewisseld en op individueel niveau aan de slag gegaan met een proef perceel. Zo heeft elke deelnemer zelf kunnen ervaren wat het effect van de onderwaterdrainage is en wat dat voor de agrarische bedrijfsvoering betekent. Deelnemers geven tevens aan dat door deelname zij meer betrokken worden en zich betrokken voelen bij de veenweidevisie. Hierdoor leeft de veenweideproblematiek meer bij de deelnemers en geven zij ook aan dat zij bereid zijn om verder met maatregelen te experimenteren.

De kennis is verspreid via bijeenkomsten, persbericht, delen van de rapportage op de site van DAW etc. Ook zijn er verschillende bijeenkomsten voor bestuurders georganiseerd en heeft een delegatie van dit project in de werkgroep Bodemdaling een presentatie gegeven.

Onder andere de volgende producten zijn gerealiseerd:

  • Samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de 11 ondernemers, waterschap en LTO
  • Monitoringsplan gericht op onlinemeten van grondwater, draagkracht en invloedrijke factoren. Tevens inzicht gekregen in effect op weidevolgels en de impact van onderwaterdrainage op grondwaterstanden rondom Natura 2000.
  • 11 Inrichtingsplannen waarin de monitoring is aangegeven en de ligging van het referentieperceel
  • Bijeenkomsten in het gebied door gemiddeld ca. 9 mensen bezocht. Vooral de uitwisseling van ervaring en het open gesprek waren waardevol.

Website
http://www.overijssel.nl/thema%27s/natuur-en-landschap/ontwikkelopgave/gebiedsgericht/gebieden/olde-maten/  
https://www.synbiosys.alterra.nl/natura2000/documenten/gebieden/037/037_ak_Olde%20Maten%20&%20Veerslootslanden_juni%202007.pdf

Projectleider

Projectleider
Judith Snepvangers
LTO Noord
06 - 2290 1829

Partner(s)

Partner(s)
K.J. Visscher Melkveehouderij