Duurzamere kalverhouderij: van curatief naar weerbaar

Uitvoeringsperiode: 01-05-2018 t/m 30-09-2021
Regio: Noord-Brabant
Status: Afgerond

 

Doel
Het project is primair gericht op het verhogen van de weerbaarheid van het individuele dier, het bedrijf en de gehele sector. Daardoor worden ook de volgende subdoelen gerealiseerd:

  1. Verhoging imago sector.
  2. Vermindering antibioticagebruik, en indien toch noodzakelijk correct gebruik.
  3. Verhogen bedrijfsresultaten.
  4. Meer plezier en inzicht in dierengezondheid en welzijn bij de veehouder, preventieve diergezondheid.
  5. Verduurzaming van de sector.

Aanpak
Het project bestaat uit een pakket van diverse activiteiten die ertoe leiden dat de kalverhouderij van zichzelf een hogere weerbaarheid krijgt. Een gebalanceerd pakket aan trainingen, online en offline, diverse coaching activiteiten en groepsbijeenkomsten.

De onlinetrainingen, die individueel te volgen zijn in eigen tempo, vormen de ruggengraat van het programma. De ondernemers hebben tijdens eerdere discussie aangegeven hun eigen momenten van bijscholing en ten dele hun eigen tempo te willen bepalen. Naar verwachting worden minimaal 800 ondernemers kalverhouderij bereikt middels de cursus en overige activiteiten. Daarnaast zal het ook mogelijk worden voor stakeholders en melkveehouders om de cursus te gaan volgen.

Eindresultaat

Het primaire doel van het project was het verhogen van de weerbaarheid van het individuele dier, het bedrijf en de gehele sector. Daardoor werden ook de volgende subdoelen eenvoudiger gerealiseerd:  

  • Verhoging imago sector  
  • Vermindering antibioticagebruik, en indien toch noodzakelijk correct gebruik  
  • Verhogen bedrijfsresultaten  
  • Meer plezier en inzicht in dierengezondheid en welzijn bij de veehouder, preventieve diergezondheid  
  • Verduurzaming van de sector. 

De analyse van de universiteit Utrecht toont aan dat veehouders sneller ingrijpen en meer aandacht hebben voor preventieve maatregelen. Op deze manier verhoogt de veehouder ook de weerbaarheid van de dieren. Als manager staat de veehouder centraal in het bedrijf. Uit de analyse blijkt dat de veehouders een positievere houding hebben als het gaat om diergezondheid en dat ze meer bereid zijn discussie te voeren meer erf betreders. Daarnaast blijven ze na het volgen van de modules ook bewuster bezig met diergezondheid. Deelname aan de modules versterkt dan ook de weerbaarheid van de veehouder en zo die van de dieren en het bedrijf. 

Uit de analyse van DAP Thewi blijkt ook een direct cijfermatig effect op het gebied van: vermindering antibioticagebruik, en indien toch noodzakelijk correct gebruik, meer inzet op preventieve diergezondheid en verhogen bedrijfsresultaten. Onrechtstreeks draagt dit bij aan het imago van de sector evenals aan de algemene verduurzaming. Door Eveal op te nemen in het sectorplan versnelling verduurzaming kalverhouderij van 2019 heeft is Eveal ook rechtstreeks ingezet voor het verhogen van het imago van de sector. https://www.kalversector.nl/wp-content/uploads/2019/09/Sectorplan-VersnellingVerduurzaming-Kalverhouderij.pdf  

De jaarevents zijn allen met goed gevolg georganiseerd en zorgden ook voor extra interesse in Eveal. Vooral rondom het 2e jaarevent was er een stijging in module verkoop. Echter niet in die mate dat de fysieke events hiermee kosten neutraal werden. Het is de combinatie van delen van nieuwe en aanvullende informatie, gecombineerd met de link naar Eveal die deze jaarevents waardevol maakten.

Meer informatie: 

www.eveal.nu

Projectleider

Projectleider
Maarten Verstraeten
DAP Thewi
013-463 6264

Partner(s)

Partner(s)
Faculteit diergeneeskunde Universiteit Utrecht, LTO Nederland vakgroep kalverhouderij