Ecopalo

Uitvoeringsperiode: 23-05-2019 t/m 15-09-2021
Regio: NL-413 Noordoost-Noord-Brabant
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

In de champigonteelt wordt veen gebruikt als dekaarde. Het gebruik hiervan heeft verschillende nadelen.

Aanpak

Binnen dit project wordt onderzocht wat de effecten zijn op de champignonteelt wanneer een deel van het gebruikte veen in de dekaarde vervangen wordt door een gras-gebaseerde NewFoss vezel. Te beantwoorden vragen zijn:

  • Is het natuurmaaisel van Natuurmonumenten uit de natuurgebieden Vlijmens Ven en Noordpolder van Ossendrecht geschikt?
  • Welke oogstmethode is het meest geschikt?
  • Hoe kan de installatie van NewFoss een continue vezel aanleveren die geschikt is als veenvervanger?
  •  Hoe veranderen de opbrengsten? - Hoeveel oogsten (vluchten) kunnen ermee gedraaid worden?
  • Is de grasvezel voldoende hygiënisch?
  • Wat is de kostprijs en economische haalbaarheid?
  • Wat is de business case en verdienmodel voor de verschillende partijen in de keten?
  • Moet het restmateriaal (de champost) anders behandeld worden?

Eindresultaat

Vrijwel alle uitgevoerde activiteiten dragen bij aan het behalen van de doelstellingen zoals opgenomen in het projectplan en het einddoel om een duurzaam alternatief te produceren ter vervanging van veen in dekaarde. 

  1. Door alle onderzoeken, werkzaamheden en investeringen is het mogelijk geworden om een optimale NFF vezel te ontwikkelen die geschikt is als duurzame veenvervanger. 
  2. Door alle onderzoeken naar de optimale samenstelling en inmenging van optimale NFF vezels in de dekaarde is het mogelijk geworden om vast te stellen dat tot 50% NFF vezel kan worden bijgemengd ter vervanging van veen. 
  3. Door alle ontwikkelingen om optimale NFF vezel te produceren, is zichtbaar geworden dat het mogelijk is om NFF vezel te produceren tegen een competitieve kostprijs. 
  4. Door alle investeringen in testen en onderzoeken is aangetoond dat het natuurgras uit de Vlijmense ven en de noordpolder van Ossendrecht geschikt is als grondstof voor het produceren van NFF grasvezels. 
  5. Onduidelijk is of Natuurmonumenten erin geslaagd is een gps traceability systeem op te zetten om het maaisel te kunnen volgen. 6. Door praktische onderzoeken naar de beste oogstmethode, is een voorkeur zichtbaar geworden voor maaien met een schijvenmaaier, schudden, oprapen en daarna inkuilen. 
  6. Net als bij de meeste industriële processen is vastgesteld dat er een sterk verband tussen het opschalen van de productievolumes en het dalen van de kostprijs. 
  7. Er zijn 2-3 vluchten geoogst in de proeven met NFF vezel in de dekaarde net als bij reguliere dekaarde met uitsluitend veen erin. 
  8. Het is (nog) niet gelukt om een formele vaststelling te krijgen dat dekaarde met NFF vezel erin hygiënisch genoeg is voor het telen van champignons. 
  9. De kostprijs en economische haalbaarheid in de keten is beschreven evenals de business case en het (potentiële) verdienmodel voor de verschillende partijen in de keten. 
  10. Het is niet gelukt om een betaalbaar en duurzamer alternatief te vinden dan het afvoeren van het restmateriaal (de champost) naar het buitenland voor hergebruik als bemesting.

Websites: 

https://newfoss.com/ecopalo/ 

 Project Ecopalo :: CNC (cncgrondstoffen.nl)

Projectleider

Projectleider
Danny Dortmans
NewFoss
06- 446 922 61

Partner(s)

Partner(s)
CNC Holding B.V.
Heereco
Natuurmonumenten
NF Fibre BV