Een gezonde, lokale, circulaire voedselketen in Regio Rivierenland

Uitvoeringsperiode: 01-11-2019 t/m 31-05-2021
Regio: NL-224 Zuidwest-Gelderland
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

In de Betuwe, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard worden veel landbouwproducten ontwikkeld, maar die zijn bijna allemaal gericht op een nationale of zelfs internationale markt. Retail, horeca, kantines
willen graag voedsel uit de eigen regio inkopen, en er ontstaan ook gelukkig wat meer boeren in de regio die dit aanbod ook kunnen leveren. Maar hoe krijg je aanbod en vraag zo bij elkaar dat er een rendabele bedrijfsvoering, duurzame logistiek, inclusieve banen, vergroting van het areaal ecologische landbouw, daadwerkelijke verbetering van inkomsten voor producenten en een meer circulaire en duurzame markt ontstaat die zowel economisch, ecologisch als maatschappelijk rendeert?

Aanpak

  1. Creëren van een stevig verankerd, breed en gemotiveerd samenwerkingsverband dat zich gaat verbinden aan een inclusief resultaat voor de regio.
  2. Opleiden en begeleiden van producenten en professionele klanten; bepalen van de rechtsvorm en alle bijkomende regelgeving, het maken van een positionerings- en marketingplan, het inrichten van een checks and balances systeem met betrekking tot de besluitvoering, het inrichten van een site en webshop en het inrichten van de logistiek.
  3. Daadwerkelijk producten leveren aan echte klanten conform warenwetgeving en overige regulering. We doen dit met behulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, met producenten die gaan samenwerken en met klanten die dit concept ondersteunen en al doende steeds meer leren over consumeren volgens de ritmes van de seizoenen en de producten uit de regio.

Eindresultaat

Het doel is het op gang krijgen van een inclusieve lokale ketenorganisatie, die zoveel mogelijk samenwerkt, zo circulair, sociaal en duurzaam mogelijk opereert en waarbij klanten en producenten zoveel mogelijk samen optrekken:

Alle acties tot nu toe hebben bijgedragen aan het op gang krijgen van deze unieke, brede samenwerking van leveranciers, afnemers en het maatschappelijk veld hieromheen. We kunnen rustig zeggen dat het onderwerp lokaler eten en leven leeft. Maar, we kunnen ook stellen dat het een taaie opgave blijft. De klassieke, lange keten is een keten van goed op elkaar ingespeelde spelers die elkaar competitief benaderen. In deze nieuwe, korte, inclusieve, sociale, lokale keten moet vertrouwen, marges, routine, succes, samenwerking nog helemaal van de bodem af worden opgebouwd. Wij zijn enorm blij en trots op het resultaat tot zo ver. Zeker als je ook nog bedenkt dat Corona lang niet in alle opzichten gunstig was en is voor ons initiatief. Wij waren van plan om ons vooral op de professionele afnemer te richten, maar hebben ons aangepast en richten ons nu ook op de consument.

Website: https://www.puurbetuws.nl

Puur Betuws draait om regionale boeren - Nieuwe Oogst

Bij de foto: producent Bommelbeef

Projectleider

Projectleider
Theo Niënhaus
Werkzaak Rivierenland
088-9375 000

Partner(s)

Partner(s)
Coöperatie De Fruitmotor
Gemeenten West-Betuwe, Culemborg, Tiel, West Maas en Waal