Evidence Based Farming: het ABC van de kringlooplandbouw

Uitvoeringsperiode: 01-01-2020 t/m 31-12-2022
Regio: Noord-Brabant
Status: Lopend



Doel

De bodem heeft een bepaalde potentie. Deze dien je als teler te ontdekken om de mogelijkheden en risico’s te begrijpen. Door op kleine schaal, op een leerperceel/strook te experimenteren kom je achter de potentie en kansen. Luisteren, Volgen en Verwaarden. Deze drie stappen vormen het ABC van Evidence Based Farming voor kringlooplandbouw. Het is een op de praktijk gebaseerde methodiek om met precisielandbouw de kringloop van mineralen, water en energie te doorgronden en te verwaarden in praktische kringlooplandbouw.

Het hoofddoel van het project is dat aan het einde van het project de deelnemers de methodiek van Evidence Based Farming voor kringlooplandbouw begrijpen en op het eigen bedrijf toepassen. De subdoelstellingen van het project zijn:

  1. Dat de deelnemende agrariërs begrijpen hoe ze voor hun eigen percelen uit data van sensors.
  2. Bodemscans en satelliet bodemkaarten kunnen maken inclusief managementzones.
  3. Inzicht krijgen in de potentie van grondstofuitwisseling tussen o.a. melkveebedrijven en plantaardige bedrijven.
  4. Begrijpen hoe door kringlooplandbouw een vitalere en vruchtbare bodem kunnen realiseren.
  5. In staat zijn eigen proeven voor precisielandbouw op te zetten met een referentieveld op de eigen percelen.
  6. De hogere opbrengst of besparing potentie kunnen verwaarden of kunnen inzetten als onderbouwing precisielandbouw, bodemleven en kringlooplandbouw investeringen.

Aanpak

Aanvankelijk is de subsidie aangevraagd voor veel klassikale sessies en veldbezoeken. Covid-19 zorgde voor vertraging in 2020, klassikale sessies gingen niet door, onderwijs op het veld is niet mogelijk zoals gepland. Na een periode afwachten hebben we besloten het roer een stuk om te gooien; wat we klassikaal met ABC van de kringlooplandbouw wilden behandelen zetten we om in online elearning cursussen. Kortweg de A is de bodem, B is precisielandbouw, C is verdienvermogen.

In 2020 hebben we een serie online modules uitgeschreven en in het eerste deel van 2021 worden ze in een systeem gerealiseerd. Medio 2021 zullen de eerste tests plaatsvinden en zodra de rust na de oogst van 2021 is wedergekeerd kunnen vele telers aan de slag met het behalen van verschillende certificaten.

Vanuit kennis en overtuiging nemen 80 telers in Noord-Brabant deel. Bij het behalen van het eerste certificaat online komt de demonstratie van praktijk om de hoek en het zelf aan de slag met de praktijk op (een van) de demolocaties.

Na de online cursussen hebben de deelnemers de basiskennis over precisielandbouw en de betekenis voor de bodem in hun bagage. Tijd voor praktijk ervaring. De concrete hoofdthema’s van de trainingen zijn:

  1. Precisielandbouw en Bodem. Luisteren naar Moeder Natuur. Van perceel naar zones werken. Begrijpen wat er in de bodem gebeurt en ernaar handelen: De huidige (start) situatie van de bodem met data begrijpen. De toekomst van telen zit in het volgen van meststoffen, nutriënten, middelen. Dit helpt het verklaring of nutriënten zijn opgenomen of bijvoorbeeld uitgespoeld zijn.
  2. Grip op Precisielandbouw. Een serie modules volgens de precisielandbouw cyclus van 16 onderdelen. Waarom, Hoe en Wat staat steeds centraal. Meerkeuze vragen testen je kennis. Na deze kennis heb je voldoende basis om aan de slag te gaan.
  3. Op een studiedag komen een aantal telers in Reusel bij elkaar. Steeds wordt er ingegaan op een aantal onderdelen van precisielandbouw en kringlopen. Op locatie wordt praktijkervaring opgedaan. Na het behalen van dit certificaat kun je aan de slag op je eigen perceel. Vanuit het project wordt de ‘’kick start’’ van je leerperceel een stuk gefaciliteerd.
  4. Van Evidence Based Farming naar Verwaarden. Mogelijkheden voor verwaarden reststromen, reductie grondstoffen, bodemverbetering, CO2-conversie, bijdrage biodiversiteit, natuur en leefomgeving en nieuwe afzetmogelijkheden.
  5. Zodra je zelf je eigen leerperceel onder controle hebt, ben je als teler in staat ook andere telers vooruit te helpen.

Website: https://www.vandenborneaardappelen.com/nl/projecten/evidence-based-farming-het-abc-van-de-kringlooplandbouw

Projectleider

Projectleider
Paul van Zoggel
Praktijkcentrum voor Precisielandbouw
06-3900 9805

Partner(s)

Partner(s)
ZLTO
HAS Hogeschool