Field to Consumer teelt-tracering en ecologische impact monitoring (F2C)

Uitvoeringsperiode: 01-09-2021 t/m 31-08-2023
Regio: Noord-Holland
Status: Afgerond

 

Projectbeschrijving

Probleem

Ondanks de wil, bereidheid en marktrijpheid voor duurzame(re) teelt met herkomstracering en inzicht in de ecologische footprint van landbouwproducten, is dit in de praktijk zeer lastig te realiseren. De huidige systemen lenen zich niet voor ketenbrede monitoring van iedere stap in de gewasteelt en zijn beperkt tot handmatige, papieren of arbeidsintensieve registratiesystemen die niet op een toekomstbestendige manier ingezet kunnen worden voor een integraal en ketenbreed teelt- en procesbeheer van landbouwproducten. Dit blokkeert het realiseren van een verhoogde proces-efficiëntie door gebrek aan data-gedreven inzicht. Dit geldt zowel voor de eigen teelt als voor het verwerken van het gewassen afkomstig van import buiten het Nederlandse teeltseizoen.

Aanpak

In het project wordt gewerkt aan een praktijkrijpe, volledig geautomatiseerde tracering van interne teeltprocessen en grondstofverbruik (bemesting, bewatering en bestrijding) i.c.m. automatische vastlegging van observable moments in diens verwerkingsstappen en transport-tracking van reiskilometers ter ketenwaarborging van productherkomst, voedselveiligheid en ecologische impact. Een volledig geautomatiseerde tracking en datalogging van ieder contactmoment tussen het landbouwproduct, mens- en verwerkingsmachine tot eindconsument; van “Field to Consumer” (F2C).

Beoogd resultaat van het F2C systeem is het feitelijk en data-gestuurd traceerbaar maken van het teelt-, verwerkings- en transportproces i.c.m. een eigen waarborgings-label, waarmee de herkomst, voedselveiligheid, transport en ecologische impact bepaald en gegarandeerd kan worden. Alsook te komen tot een duurzaam, schaalbaar systeem i.c.m. productcertificering waarmee zowel de landbouwers, controleurs vanuit overheidsorganisaties en consumenten transparant inzicht krijgen in de duurzaamheid van de voedselproductie van een zo breed mogelijk scala aan landbouwproducten. Dit i.s.m. de aangesloten kennisinstellingen om te komen tot een standaardmethode ter bepaling van ecologische impact gemeten in bewatering, bemesting en bestrijdingsmiddelen, afgezet tegen de perceel-opbrengst en het verlies tijdens verwerking.

Technisch functionele doelstelling betreft de ontwikkeling van een geautomatiseerd traceringsysteem in gewasteelt, initieel technisch getest op de teelt van uien, sjalotten, knoflook en bloembollen. Uiteindelijk doel is een systeem te ontwikkelen waarmee teelt, verwerking en distributie van landbouwproducten en de bijbehorende footprint inzichtelijk wordt gemaakt voor landbouwers, overheidsinstanties én consumenten

Resultaat

De ontwikkeling van een teelt- en gewas precisietraceringssysteem op het gebied van gewasteelt, verwerking en distributie van landbouwproducten. Door het ketenbreed traceerbaar en inzichtelijk maken van het teelt- en verwerkingsproces kan de voedselverspilling die wordt veroorzaakt door procesinefficiëntie met 50% verminderd worden en kan de ecologische footprint van landbouwproducten tot in de winkel in kaart gebracht worden. Op deze manier wordt sterk bijgedragen aan een kostenverlaging in de landbouw met een lagere ecologische footprint, en inzicht in duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel als meerwaardestrategie.

Website: Teelt- en gewasprecisietraceringssysteem ‘van land tot klant’ - Boer & Business in Balans (boerenbusinessinbalans.nl)

Projectleider

Projectleider
Jerry Posthumus
Gourmet BV
0228-517 386

Partner(s)

Partner(s)
Jong Technologie B.V.
Boots Bloembollenselectie B.V.
Wiskerke Onions B.V.
Open universiteit
Gourmet Logistiek B.V