Fladderfarm mobiel

Uitvoeringsperiode: 23-04-2019 t/m 23-04-2022
Regio: NL-412 Midden-Noord-Brabant
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

De initiatiefnemers experimenteren met kleinschalige mobiele pluimveestallen, geïnspireerd op mobiele stallen zoals die in Oostenrijk en Duitsland staan. Om dit succesvol te implementeren dienen nog een aantal technische en economische uitdagingen overwonnen te worden.

Aanpak

De kip caravan is een mobiele kippenstal, waarin op kleinschalige wijze kippen eieren leggen. De kip caravan heeft alle voorzieningen van een moderne stal, waaronder legnesten en een klimaatcomputer. Bovendien heeft de kip caravan zonnepanelen, accu’s en eigen wateropvang, waardoor het volledig off grid inzetbaar is. Kippen zijn van origine bosdieren. Zij worden in hun mobiele stal naar locaties in de natuur gebracht, waar zij onder bomen en laag struikgewas hun kostje bij elkaar scharrelen. Hulpboeren, mensen met een arbeidskans, worden betrokken bij het verzorgen van de dieren. De eieren worden rechtstreeks aan consumenten verkocht in ei-automaten (egg-drives), in de nabijheid van de kip caravans.

Resultaat

Een nieuw businessmodel (concept) binnen de pluimveehouderij wordt ontwikkeld en uitgerold (kip caravan’s met egg-drives), dat zorgt voor een gezinsinkomen voor agrarisch ondernemers, waarmee met minder dieren meer verdiend wordt. Hiervoor wordt het concept eerst opgeschaald in de Metropoolregio Eindhoven en wordt er een abonnementsmodel opgezet. Daarnaast worden er enkele innovaties getest.

Website: http://www.groenewoudei.nl

Projectleider

Projectleider
Erik van den Oord
Egg & People
06-1457 0370

Partner(s)

Partner(s)
P. van Agt vof