Gelders Living Lab: op weg naar Smart Farming

Uitvoeringsperiode: 01-01-2017 t/m 31-12-2018
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De landbouw staat voor de uitdaging om Meer met Minder en Beter te produceren. Daarbij gaat het niet alleen om de fysieke opbrengst, maar ook om betere kwaliteit naast duurzaamheid en transparantie. Om hogere en betere opbrengsten te realiseren zonder dat dit te koste gaat van het milieu, biedt slim gebruik van data op het boeren bedrijf en in de keten kansen. Althans, dat is de verwachting. Het is nog wel zoeken hoe deze kansen van ‘Big data’ in het voordeel van agrariërs en loonwerkers benut kunnen worden. 

Aanpak

Bij data-intensieve landbouw (ook wel precisielandbouw of smart farming genoemd) worden veel gegevens verzameld over variabelen die de productie beïnvloeden.

  • Eerst wordt er van een groot aantal maispercelen data aangaande bodem, klimaat, management en opbrengst verzameld.
  • Op basis hiervan worden nieuwe modellen ontwikkeld die opbrengstvariaties van mais in kaart brengen, verklaren en het liefst ook vroegtijdig voorspellen.
  • Agrariërs en loonwerkers, adviseurs en mechanisatiebedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken samen aan deze transitie naar een data-intensieve en duurzame landbouw.

Eindresultaat

Het project had als doel om op basis van grote hoeveelheden data op perceelniveau van maïsgewassen nieuwe kennis te genereren over opbrengst en kwaliteit bepalende factoren van de gewassen. Met oog op een duurzamer gebruik van bodems en hulpmiddelen als meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Door de data van ruim 100 percelen te bundelen hebben we de telers en loonbedrijven inzicht kunnen verschaffen in het gebruik van middelen, bewerkingen en de geleverde opbrengsten. Zowel van het eigen bedrijf alswel uitgezet tegenover de 'benchmark', oftewel de data van alle deelnemende partijen samen. Het is niet mogelijk gebleken om betrouwbare voorspellende modellen te trainen op de beschikbare data.

In dit project is gebleken dat de risico's zoals beschreven in het projectvoorstel heel reëel zijn en grote invloed hebben op het haalbare resultaat. Ondanks deze uitdagingen heeft dit project geleid tot belangrijke ontwikkelingen op de rand van de mogelijkheden van dit deel van de sector. De behaalde resultaten van dit project werken door op een groot aantal agrarisch ondernemers binnen Gelderland doordat de betrokken loonwerkers de opgedane kennis meenemen in het gesprekken met hun klanten.

Artikel
Op weg naar smart farming

 

Projectleider

Projectleider
Arjan ter Horst
Aeres Hogeschool Dronten
088-0205346

Partner(s)

Partner(s)
Eijkelkamp Soil & Water B.V.
Fedecom
Melkveebedrijf Ten Have
Universiteit Wageningen