Gezamenlijk wijzer met water Hof van Twente

Uitvoeringsperiode: 10-05-2018 t/m 01-05-2021
Regio: NL-213 Twente
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Doordat de afwatering en bodemgesteldheid niet optimaal is, is er veel en vaak vernattingsschade, worden meststoffen niet goed benut en treedt er teveel uitspoeling van nutriënten op naar het oppervlaktewater. Ook kan door een lagere draagkracht van de grond niet op het optimale tijdstip bewerkt worden, waardoor er ook verliezen optreden van gewas en nutriënten. Ook zijn de omstandigheden voor het bodemleven niet optimaal waardoor er sprake is van een lagere bodemvruchtbaarheid en daarnaast worden de meststoffen onvoldoende opgenomen waardoor ook hierdoor verliezen van nutriënten ontstaat.  Door de klimaatverandering zullen in de toekomst de extremen groter worden waardoor de bestaande problemen verder toenemen.

Aanpak

  • Op basis van de opgestelde bedrijfsbodem- en waterplannen worden met grondeigenaren de mogelijke maatregelen per bedrijf verder uitgewerkt en uitgevoerd. Daarnaast wordt gewerkt aan het optimaliseren van kleine natte percelen in een kleinschalig landschap. Per ondernemer wordt een plan op maat gemaakt met de maatregelen en acties. Vervolgens worden de maatregelen (mits haalbaar en effectief) uitgevoerd.
  • Tijdens groepsbijeenkomsten worden de plannen met de grondeigenaren en het waterschap gezamenlijk uitgewerkt en op elkaar afgestemd. De plannen op maat worden gemaakt aan de hand van de individuele bezoeken op de bedrijven.

Eindresultaat

Output van het project: 

  • waterkwantiteit en klimaatbestendigheid optimaliseren. 
  • waterkwaliteit en bodemkwaliteit verbeteren. 
  • innovatieve samenwerking gericht op het uitvoeren van perceel gerichte Pilots. 

Met de uitvoering van het projectplan wordt intensief gewerkt aan het optimaliseren van diverse hydrologische opgaven. De ingezette expertise draagt bij aan een goed afwegingskader voor de ondernemers. Op basis hiervan kunnen de juiste beslissingen worden genomen ten aanzien van de fysieke investeringen. De fysieke investeringen in de bodem en watergangen en teelt van diepwortelende gewasen draagt bij aan een beter klimaatbestendig landbouwsysteem. Diep wortelende gewassen kunnen beter overleven in extremere weersomstandigheden.

Door verbetering van bodemprofiel en watergangen is de waterkwantiteit beter te regelen. Op perceelsniveau is er minder uitspoeling van nutriënten wat de waterkwaliteit ook ten goede komt. Waterkwaliteit en bodemkwaliteit zijn verbeterd. De onderlinge samenwerking is versterkt door kennisdeling onderling tussen deelnemers, alsmede met betrokken adviseurs. Ook met de andere waterbeheerprojecten in de Hof van Twente is kennis gedeeld. Onderzoek van de pilotpercelen met de Veris bodemscan heeft geleid tot een goede anayse van de effecten van de investeringen. De kennis die voortkomt uit deze analyse is ook gedeeld tijdens de groepsbijeenkomst van juni 2022.

Er is kennis opgedaan op het gebied van: 

  • Verbetering van de bodem in nattere omstandigheden. 
  • Het inzicht krijgen in - en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid in natte omstandigheden. 
  • Het weer in condititie krijgen van de grond na relatief forse ingrepen in de bodem om verdere vernatting tegen te gaan. 
  • Innovatieve meting van bodemconditie en hoe de output te interpreteren en door te vertalen in acties in het management.

Website: http://www.stimuland.nl/nieuws/show/europese-water-en-bodembeheerprojecten-in-hof-van-twente-van-start

Projectleider

Projectleider
Hendry van Ittersum
Stimuland
0529-478 180

Partner(s)

Partner(s)
Melkveehouders Wim Wilmink, Martin te Lintelo, Arjan Meutstege