Projectbeschrijving
Probleem
Boeren in en nabij Natura 2000-gebieden staan onder druk en veel van deze boeren hebben behoefte aan duidelijkheid over hun toekomstperspectief. Het doel van deze GLB-pilot is om samen met de boeren in en nabij Natura 2000-gebieden te zoeken naar kansen voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering, waarbij de boeren onderdeel uitmaken van de oplossing.
Aanpak
Het uitgangspunt is dat boeren en riettelers die meewerken aan het behalen van de Natura 2000-doelen in de toekomst een reële vergoeding krijgen, die recht doet aan de inspanningen en de beperkingen waar ze mee te maken krijgen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar vergoedingen vanuit het GLB. Voor de uitvoering van de pilot zijn drie Natura 2000-gebieden geselecteerd, één gebied binnen elk werkgebied van de drie Collectieven. Hierbij gaat het in Noordwest Overijssel om de Natura 2000-gebieden De Wieden en Weerribben, in Midden Overijssel om De Borkeld en in Noordoost Twente om Springendal & Dal van de Mosbeek. Boeren en, in het geval van De Wieden en Weerribben, riettelers gaan samen met de Collectieven en deskundigen nadenken over toekomstbestendig ondernemen.
Tijdens de pilot worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd met boeren en riettelers, waar de ondernemers met elkaar in gesprek gaan. Waar nodig worden specialisten ingeschakeld, die ondernemers weten te prikkelen en vragen kunnen beantwoorden. De boeren hebben hierbij de regie in handen: zij bepalen waar ze al dan niet behoefte aan hebben. Dit proces is bedoeld om uiteindelijk te komen tot de volgende stap: het opstellen van bedrijfsplannen met maatregelen die passen bij de betreffende bedrijven. In dit plan worden de mogelijkheden geschetst voor het toekomstbestendig boeren in en nabij het betreffende Natura 2000-gebied. Het gaat daarbij om een doorgerekend bedrijfsplan dat recht doet aan de ambities van de ondernemer en bijdraagt aan het behalen van de doelen voor de Natura 2000-gebieden.
Resultaat
Het beoogde resultaat is een gebiedsaanpak voor het gebiedsgericht en bottom up ontwikkelen van nieuwe bedrijfsperspectieven door en voor agrariërs in en rondom N2000- en KRW-gebieden. Onderdeel hiervan is een set met diensten en maatregelen met bijbehorende stimulerende vergoedingen die bijdragen aan (het vergroten van het draagvlak voor) de realisatie van de N2000 en/of KRW-opgaven. Niet alleen zijn voor de achttien deelnemende agrariërs bedrijfsplannen opgesteld, ook is er bij negen van de deelnemende agrarische bedrijven geëxperimenteerd met (veld)maatregelen.
De pilot geeft uiteindelijk een advies over hoe Nederland de (combinatie van) verschillende interventietypen binnen het GLB effectief en efficiënt in kan zetten ten behoeve van het versterken van de omgevingskwaliteit bij N2000 en/of KRW-gebieden.