Projectbeschrijving
Probleem
Nieuwe stalsystemen zetten in op emissiebeperking van ammoniak aan de bron door te zorgen dat urine en faeces in de stal en mestput niet bij elkaar komen. Met deze scheiding is de ammoniakemissie aan de bron beperkt. Inzet is om te zorgen dat de emissiebeperkingen op stalniveau ook daadwerkelijk leiden tot emissiebeperkingen op bedrijfsniveau. Daarnaast zou meerwaarde kunnen worden behaald door het slim inzetten van de dikke fractie. De vraag is: hoe om te gaan met de dikke fractie?
Aanpak
Onderzoek wordt gedaan naar de juiste toevoeging, verwerking en veldtoepassing van dikke mestfractie voortkomend uit stallen met mestscheiding aan de bron i.v.m. ammoniakemissie. De inzet richt zich op het vermijden van mogelijke broeikasgasemissies (methaan, lachgas, CO2) bij opslag, verwerking en toepassing. De inzet richt zich op het vermijden van mogelijke broeikasgasemissies (methaan, lachgas, CO2) bij opslag, verwerking en toepassing. Winst op stikstofvlak moet immers niet leiden tot extra broeikasgasemissies. Daarnaast wordt onderzocht hoe door bijmengen koolstof kan worden behouden of zelfs extra kan worden vastgelegd en hoe meerwaarde kan worden behaald in bodemkwaliteit, waterkwaliteit en habitat voor weidevogels.
Met de resultaten kan het GLB-stelsel van eco-regelingen aangescherpt worden. Dit moet bijdragen aan (i) het behalen van maatschappelijke meerwaarde en (ii) de verdiencapaciteit van melkveehouders in (vernatte) veenweidengebieden.
Resultaat
Inzicht wordt verkregen in de toepassing van de uit stalscheiding aan de bron voortkomende dikke fractie van mest in veenweidegebieden. Ecosysteemdiensten worden ontwikkeld, of geoptimaliseerd, om deze dikke fractie op te waarderen ten behoeve van emissiereducties (NH3, CO2eq, nutriënten naar water), bodemkwaliteit en habitat voor weidevogels met focus op gebieden met hoger waterpeil.
Website: (volgt)