GLB-pilot Landbouwloket

Uitvoeringsperiode: 01-04-2021 t/m 31-12-2023
Regio: Landelijk
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem
Het huidige GLB-beleid wordt als onvoldoende doelmatig beschouwd voor de doelen op het vlak van biodiversiteit, milieu, water en klimaat. Een belangrijke oorzaak hiervoor is dat er onvoldoende synergie is tussen de verschillende instrumenten binnen het GLB en de uitvoeringsstructuren. Daarnaast wordt bij de huidige niet grondgebonden subsidieregelingen (POP3) een hoge deelnamedrempel en veel administratieve last ervaren.

Aanpak

De afgelopen jaren zijn goede ervaringen zijn opgedaan met enerzijds een gebiedsaanpak door agrarische collectieven in het ANLB (Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer) en anderzijds met diverse landbouwportalen binnen DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer).  In dit project wordt de werkwijze met een landbouwloket en – portaal (door)ontwikkeld, passend binnen het nieuwe GLB. Daarbij wordt gekeken naar hoe  ervaringen van een gebiedsaanpak in het ANLB door collectieven optimaal benut kunnen worden en de twee tot nu toe grotendeels gescheiden organisatie- en financieringsstructuren kunnen versterken en verbonden kunnen worden. Door de best practices en leerervaringen te benutten als bouwstenen, deze verder te ontwikkelen, te testen en die te integreren in het toekomstig GLB, ontstaat een efficiënte werkwijze die aansluit bij de boerenpraktijk. De activiteiten zijn:

  1. Ontwikkelen van een handboek met werkprocedures en keuzeopties voor de governance en organisatie van een gebiedsspecifiek landbouwloket (de organisatie) passend binnen landelijke (verantwoordings)kaders. Daarnaast ontwikkelen van een modulair (verschillende subsidiemodules, investeringen, kennis, coaching, etc.) opgebouwde webtool waarin de verschillende keuzeopties uit het handboek geëffectueerd kunnen worden. Bij de ontwikkeling van deze webtool wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van bestaande ICT-modules
  2. Testen / toepassing: Het handboek wordt in drie uitwerkingsgebieden gebiedsspecifiek ingevuld. Hiervoor wordt een proces doorlopen met betrokken partijen (waterschap, provincie, LTO/DAW, collectief). Dit proces wordt afgesloten met een afsprakendocument per gebied. Op basis van het ingevulde handboek wordt de ICT / Webtool geïmplementeerd. Voor het testen worden afspraken gemaakt voor funding door waterschappen/provincies welke actief zijn in de uitwerkingsgebieden.

Resultaat

Het bundelen en toegankelijker maken van landbouwregelingen en stimuleringsbudgetten voor boeren, het verkorten van wachttijden bij subsidieaanvragen, een doorgaande lijn in de ondersteuning van boeren bij verduurzaming van hun bedrijfsvoering om zo uiteindelijk tot een groter doelbereik te komen. En zorgen voor het gebiedspecifiek aanbod van landbouwregelingen en ontsluiten van deze regelingen door taak- en rolverdeling tussen regionale samenwerkingspartners (waterschap, collectief, LTO, etc.).

Website: 
 

Projectleider

Projectleider
Carlo Vromans
Kadaster
06-5240 1622

Partner(s)

Partner(s)
LTO Nederland
Natuurrijk Limburg