GLB-pilot Proeftuin voor Duurzame en Innovatieve landbouw Van Pallandtpolder

Uitvoeringsperiode: 01-06-2021 t/m 31-12-2023
Regio: NL-339 Groot-Rijnmond
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Door veranderende maatschappelijke en wetenschappelijke inzichten op het gebied van milieu en biodiversiteit, worden zowel akkerbouwers als melkveehouders uitgedaagd hun bedrijfsvoering te innoveren. De grootste uitdagingen liggen op het terrein van herstel bodemkwaliteit, stikstofemissievermindering, herstel biodiversiteit, inzetreductie van gewasbeschermingsmiddelen, bescherming waterkwaliteit en algemene extensivering. Daarnaast neemt de maatschappelijke vraag naar multifunctioneel gebruik van het platteland snel toe in de vorm van beleving en landschapsverfraaiing, recreatie, en lokaal kopen en concepten van ketenverkorting.

Aanpak

Met ‘mest voor eiwitrijk voer’, aanvoer van organische reststromen uit naastgelegen natuurbeheer, akkerbouw in strokenteelt met meer natuurinclusief teeltmanagement en aanleg van kruidenrijk grasland en natuurelementen wordt de Proeftuin Van Pallandtpolder gepositioneerd als voorbeeld voor huidige en toekomstige gangbare agrarische ondernemers. Activiteiten:

  1. Voor het afremmen van de klimaatverandering wordt ingezet op CO2 vastlegging in de bodem en het verminderen van CO2 emissies bij aanvoer van veevoer van buiten en transport van oogstproducten vanuit de Proeftuin.
  2. Op het gebied van duurzame ontwikkeling en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals bodem, water en lucht wordt door aangepast bouwplan, teeltsysteem en teeltmanagement de bodemkwaliteit verbeterd en emissies van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu verminderd.
  3. En op het gebied van bescherming biodiversiteit, versterken van ecosysteemdiensten en instandhouding van habitats en landschappen wordt de biodiversiteit in de bodem en op en rond de akker gestimuleerd, via een groter en diverser aanbod aan insecten de lokale populaties akkervogels extra fourageergebied geboden en via de strokenteelt schuilgelegenheid en via de akkerranden en natuurelementen nestgelegenheid. 
  4. Er zijn concrete plannen om restmateriaal (maaisel van bermen / dijken ) van het waterschap te verwerken tot bokashi. Hiervoor loopt een vergunningstraject.
  5. Door introductie van een aangepast gangbaar bouwplan in strokenteelt en meer natuurlijke plaagbeheersing wordt gezocht naar de optimale balans tussen vruchtwisseling op het perceel en het milieu.
  6. Voor het sluiten van kringlopen in samenwerkingsverbanden op verschillende niveaus wordt allereerst de door de ruil van organische mest tegen geoogste eiwitrijk voedergewassen de mineralenkringloop tussen veebedrijf en akkerbouwbedrijf voor een belangrijk deel gedicht. 

Resultaat

Een nieuwe concept wordt ontwikkeld met een meer regionale voervoorziening, met name op het gebied van eiwit enerzijds en het herstel van bodemkwaliteit en biodiversiteit anderzijds. We streven in deze pilot naar een realistisch systeem dat dicht bij de huidige gangbare praktijk ligt en eenvoudig is uit te rollen naar andere bestaande bedrijven. Hiervoor ontwikkelen we een effectieve, haalbare en schaalbare combinatie van regionale kringlooplandbouw met natuurinclusieve landbouw.

Website: 

Projectleider

Projectleider
R. Wesdorp
Landbouw bedrijf Wesdorp
06-1249 5158

Partner(s)

Partner(s)
v.o.f. H. Groeneveld
Louis Bolk Instituut
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Van Iperen B.V.
M. Groenendijk Agro