GLB-pilot Puntensysteem Ecoregeling

Uitvoeringsperiode: 01-01-2021 t/m 31-12-2023
Regio: NL-322 Alkmaar en omgeving
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

De ecoregeling is dé grote verandering in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat vanaf 2023 in gaat. Via de ecoregeling worden prestatiegerichte betalingen aan agrariërs vormgegeven voor vijf Europese vergroeningsthema’s: biodiversiteit, bodem, water, landschap en klimaat.

Nederland vult de ecoregeling in met een breed keuzemenu aan maatregelen en koppelt dat aan een puntensysteem. Het puntensysteem biedt de agrariër flexibiliteit - hij of zij kan zijn eigen groene profiel bepalen - en groene sturingsmogelijkheden voor de overheid. Haal je als agrariër voldoende punten met de getroffen maatregelen binnen dit puntensysteem, dan kun je in 2023 meedoen aan de ecoregeling. Het ministerie van LNV bereidt dit puntensysteem op dit moment voor, samen met RVO. Dit puntensysteem richt zich voornamelijk op een probleemloze implementatie in 2023.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk boeren en tuinders gestimuleerd worden om mee te doen aan de ecoregeling, is het belangrijk dat het puntensysteem goed aansluit op de boerenpraktijk. Daarom hebben drie regionale agrarische collectieven – Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land en Dijken (WLD), Flevolands Agrarisch Collectief en Collectief West-Groningen ieder op hun eigen manier een puntensysteem voor de ecoregeling ontwikkeld en getoetst in de serie GLB-pilots die in 2019 en 2020 zijn uitgevoerd. De drie agrarische collectieven bundelden vervolgens in 2021 de krachten en begonnen samen met BoerenNatuur en LTO Nederland aan de ontwikkeling van één gemeenschappelijk puntensysteem onder de naam GLB-pilot Puntensysteem Ecoregeling.

Het puntensysteem van de GLB-pilot richt zich – anders dan het puntensysteem van LNV en RVO - op implementatie voor de middellange termijn (2025-2027) en hoeft daarom geen maatregelen of sturingsinstrumenten uit te sluiten die op korte termijn door praktische problemen, bijvoorbeeld op het gebied van techniek en monitoring, niet uitvoerbaar zijn. Daarnaast kan door de langere aanlooptijd, beter geëxperimenteerd worden met gebieds- en regiospecifieke mogelijkheden en kunnen er meer prestatieprikkels ingebouwd worden. De ervaringen uit de pilot leveren bouwstenen voor toekomstige herzieningen van de ecoregeling. Het ministerie van LNV en de pilot houden intensief contact met elkaar om optimale kruisbestuiving te bewerkstelligen.

Aanpak

Stap 1: Ontwikkeling van een optimaal maatregelenmenu & puntensysteem:

  • O.b.v. ervaringen van de drie regionale agrarische collectieven die in 2019 en 2020, ieder op hun eigen manier, een puntensysteem voor de ecoregeling ontwikkeld en getoetst hebben in een eerdere serie GLB-pilots;
  • Door opzet te toetsen bij klankbordgroepen.

Stap 2: Ontsluiten van puntensysteem via een tool

  • O.b.v. de wensen die agrariërs in de eerdere ronde GLB-pilots rondom een simulatietool hebben geuit.

Stap 3: Testen puntensysteem en tool bij 105 agrarische bedrijven die een representatieve afspiegeling vormen van de ‘Nederlandse agrariër’.
De ondernemer vult de tool in samen met een adviseur van de pilot en onderzoekt:

  • Zijn de maatregelen goed toepasbaar op het bedrijf
  • Kan het makkelijk ingevuld worden
  • Is het voldoende stimulerend
  • Is de financiële compensatie realistisch

Stap 4: 10 demonstratiebedrijven voeren de vernieuwende maatregelen uit dit puntensysteem daadwerkelijk uit en onderzoeken de werking ervan in de praktijk. De focus ligt op maatregelen die alleen gebiedsspecifiek uitvoerbaar zijn, moeilijk te monitoren zijn of aangesloten kunnen worden op duurzaamheidsinitiatieven vanuit de keten. De demonstratiebedrijven zijn niet alleen ‘testlocatie’ maar ook een ‘inspiratielocatie’.  Ze kunnen worden bezocht door geïnteresseerden die met hun eigen ogen de werking van het puntensysteem willen zien en geïnspireerd willen worden door de mogelijkheden.

Stap 5: De ervaringen van de 105 testbedrijven en de 10 demonstratiebedrijven zijn de bouwstenen voor toekomstige herzieningen van de ecoregeling met als eindresultaat een puntensysteem dat beter aansluit op regionale en sectorale omstandigheden en nóg stimulerender werkt.

Website: www.puntensysteemecoregeling.nl (vanaf eind maart live)

Projectleider

Projectleider
Walter Menkveld
Vereniging Agrarisch natuur- en landschapsbeheer Water, Land en Dijken
06-2534 1881

Partner(s)

Partner(s)
Flevolands Agrarisch Collectief
Collectief Groningen West
BoerenNatuur
LTO Nederland