GLB-pilot Sectorale bouwstenen voor bedrijfsgerichte verduurzaming in toekomst GLB

Uitvoeringsperiode: 01-03-2019 t/m 31-03-2021
Regio: Limburg
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

De pilot Sectorale Bouwstenen  is één van zeven landelijke pilots waarmee input verzameld wordt voor de Nederlandse invulling van de vergroening van het GLB na 2021. Via deze pilot krijgen boeren en tuinders in Nederland de kans om mee te denken over maatregelen binnen het nieuwe GLB die niet alleen duurzaamheidsdoelen dienen, maar ook praktisch uitvoerbaar zijn op het boerenerf.

Aanpak

Via de pilot sectorale bouwstenen hebben ondernemers  deel  kunnen nemen aan een uitgebreide consultatieronde door het invullen van een enquête en deelname aan diverse bijeenkomsten. Meedoen betekent werken aan een lijst maatregelen die niet alleen bijdragen aan een beter milieu, klimaat en biodiversiteit, maar ook goed inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering en minimale administratie kosten. Gekeken is naar de mogelijke invulling van de conditionaliteit en de vrijwillige eco-regelingen. en mogelijke verschillen voor de invulling tussen, sectoren en grondsoorten.

Met de resultaten uit de consultatie zijn keuzemenu’s opgesteld die verder uitgewerkt worden op verschillende bedrijven door hier een plan voor te maken, het bedrijfsplan. Op deze manier worden de resultaten uit de consultatiefase getoetst en besproken met ondernemers om zo tot een duurzaam, doelmatig en boerderijproof GLB te komen. In de tweede fase van de pilot ligt de focus op de realisatie van een uitvoeringssysteem dat ondersteunend is voor de boer om met minder administratieve lasten en risico’s  te werken aan verduurzaming in de boerenpraktijk. 

Resultaat

In dit pilotproject Sectorale Bouwstenen zijn ideeën van agrariërs over passende voorwaarden en maatregelen op gronden waar betalingsrechten van toepassing zijn, in kaart gebracht. Zo’n kans om vooraf mee te denken was een unicum binnen de agrarische sector. Naast de pilot van LTO zijn er nog zes andere pilots gestart in specifieke gebieden waar concrete maatregelen in het veld werden uitgetest. Deze pilots zijn uitgevoerd door de agrarische collectieven die ter plaatse actief zijn. LTO werkte samen met BoerenNatuur, de koepelvereniging van de agrarische collectieven, om de resultaten van deze pilots in te brengen in het planvormingsproces van het NSP.

Ideeën voor een boerderijproof GLB zijn opgehaald in bijeenkomsten en met een enquête. Om goede ideeën aan te kunnen leveren is enig begrip van het nieuwe GLB noodzakelijk. Zoals het feit dat het GLB een eerste en tweede pijler behoudt, net als in het huidige systeem. De direct steun valt onder de eerste pijler, maar wordt ingericht met verplichte voorwaarden (conditionaliteit) en vrijwillige voorwaarden (eco-regelingen). In de pilot zijn dan ook niet alleen ideeën voor maatregelen opgehaald, maar is ook nagedacht of deze maatregelen verplicht of vrijwillig zouden moeten zijn. En of er verschillen moeten zijn per sector of gebied.

Met de input uit de bijeenkomsten en de enquête zijn vervolgens sectorrapportages gemaakt. Daarnaast is in de pilot gewerkt aan het ontwerp van een casco bedrijfsduurzaamheidsplan wat moet zorgen voor minder regels en administratieve lasten voor boeren en tuinders. In dit casco plan is voornamelijk afstemming gezocht met duurzaamheidsinitiatieven in de keten, zoals de biodiversiteitsmonitoren in de melkveehouderij en in de akkerbouw in de zoektocht naar een optimaal systeem voor administratie, controle en monitoring met zo laag mogelijke lasten voor iedereen. Meer informatie is te vinden in deze brochure Pilot Sectorale Bouwstenen - GLB pilot Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (glbuitdepraktijk.nl)

 

 

Projectleider

Projectleider
Wouter Rozendaal
namens LTO Nederland
06-2651 8693

Partner(s)

Partner(s)
Natuurrijk Limburg