Goed Punt! Nieuwe afzetpunten voor duurzaam, lokaal voedsel in Wageningen, Renkum en Ede

Uitvoeringsperiode: 01-12-2019 t/m 01-12-2021
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Hoewel er belangrijke stappen zijn gezet, heeft de duurzame, korte keten momenteel vaak nog onvoldoende omvang en schaal om zich te ontwikkelen als serieus alternatief.. Dit maakt dat het voor ecologisch producerende boeren moeilijk is om het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd is de omslag naar natuurinclusieve landbouw noodzakelijk vanwege de biodiversiteit- en klimaatcrisis. Het is gebleken dat inwoners de weg naar duurzaam geproduceerde streekproducten nog niet goed genoeg weten te vinden. Daarbij zijn het ontbreken van bekendheid (wat is het aanbod), gemak (een breed aanbod) en bereikbaarheid (hoe kom ik er) belangrijk.  Hoewel er veel claims worden gemaakt, is het duurzaamheidsaspect van veel bestaande korte keten-initiatieven onduidelijk. Ook zijn producenten vaak nog onvoldoende voorbereid en getraind in het vertellen van het verhaal van hun product.

Aanpak

  1. Onderzoek naar uitdagingen en successen in soortgelijke initiatieven: In de afgelopen jaren zijn er verschillende coöperaties, afzet- en ophaalpunten, streekwinkels en andere zgn. ‘boer/burger-allianties’ voor duurzame producten opgericht in Nederland. We gaan de lessen en inzichten uit deze ervaringen bundelen en systematiseren.
  2. Oprichting samenwerkingsverband: Er zal een brede samenwerking van korte ketenpartijen uit Wageningen, Ede en Renkum worden opgericht. Daarvoor worden streekproducenten, inwoners, verwerkers, horeca en distributeurs, kunstenaars en maatschappelijke organisaties benaderd
  3. Formuleren gezamenlijk projectplan: gebaseerd op de lessen uit de onderzoeksfase, en in overleg met de klankbordgroepen, wordt een projectplan opgesteld voor de ontwikkeling van een pilot voor nieuwe afzetpunten in Ede en Wageningen/ Renkum.
  4. Uitvoeren pilot: er wordt vanuit de samenwerking tussen duurzame streekproducenten, inwoners en andere partijen een streeksupermarkt of ander type afzetpunt ontwikkeld en uitgerold

Eindresultaat

De doelstelling van het project is: Het leveren van een bijdrage aan de opschaling van duurzame, korte voorzieningsketens in Wageningen, Ede en Renkum door de producten uit de korte keten zichtbaar, aantrekkelijk en toegankelijk te maken. 

Tijdens de duur van het project is er een sterke, zichtbare vereniging van producenten ontstaan waar een groeiende groep consumenten zich actief voor inzet. Er is een overzichtelijke website gekomen met profielen van de lokale duurzame producenten en een overzicht van de verkoopkanalen van hun producten. Daarnaast is er een online bestelplatform gerealiseerd waarbij burgers in Wageningen, Renkum en Bennekom hun vooraf bestelde producten kunnen afhalen. En, dan is er elke zaterdag de duurzame StreekMarkt op het Salverdaplein in het centrum van Wageningen. De inkomsten van de producenten uit al deze activiteiten is duidelijk groeiende. 

Nieuwe burgers zijn betrokken bij het project door de klankbordgroepen, de workshops via Voedsel Anders, de gehouden enquêtes en het meedoen bij de afhaalpunten. Daarnaast worden zij via de maandelijkse nieuwsbrief én de wekelijkse oogstbrief op de hoogte gehouden van wat er speelt in het regionale duurzame voedselnetwerk. StreekWaar krijgt steeds meer bekendheid in de regio en in het land.

Website: www.streekwaar.nl

Projectleider

Projectleider
Janneke Bruil
Gemeente Wageningen
06-5211 8998

Partner(s)

Partner(s)
Biologische boerderij Veld en Beek
Gemeenten Ede en Renkum
Pluktuin De Bosrand
Stadsbrouwerij Wageningen
Vereniging Toekomstboeren