Heel Overijssel aan het streekproduct

Uitvoeringsperiode: 01-07-2019 t/m 31-12-2021
Regio: NL-213 Twente
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Veel regio’s hebben voedselproducenten en afnemers die elkaar nog onvoldoende weten te vinden. Enerzijds is het samenwerken tussen lokale voedselproducenten niet eenvoudig doordat kennis ontbreekt voor optuigen van een logistieke, financiële, marketing, verkoop- en productorganisatie. Anderzijds hebben streekproducenten hun handen vol met het bewerken van hun land.
Afnemers daarentegen willen wel lokale producten bestellen maar vinden simpelweg de goede lokale producenten niet. Zodra er een lokale voedselproducent wel bekend is heeft de uitbater van het restaurant weinig tijd om de vaak krakkemikkige bestelprocedures van lokale voedselproducenten te doorlopen.

Aanpak

  1. De producten van de streekproducent goed vindbaar en bestelbaar maken door de systemen van HalloBoer (vindbare producenten en producten) en Ketenverkorters (productverkoop) te koppelen
  2. Coöperatieve samenwerking met de hele keten. Hierdoor krijgt de primaire voedselproducent een betere positie in de keten, omdat de geldstroom transparant is; streekproducenten inspraak hebben op het verkoopbeleid; afnemers en producenten betrokken raken.
  3. De multivendor-webstore verbinden met de site van HalloBoer, deze automatiseert alle informatie om producten van producenten te verkopen en te kopen.
  4. Streekproducenten helpen om eigen producten te vermarkten met informatie over wet- en regelgeving door Buffalo Farm Twente
  5. Boerderij-educatie stimuleren met zichtbaarheid, kennis en ervaring.

Eindresultaat

Na een periode van drie jaar vooronderzoek en ontmoetingen met lokale producenten en initiatieven ontdekten we een behoefte aan systeem waarbij productenten vanuit een gezamenlijke propositie producten kunnen verkopen. Daarop waagden we ons aan dit avontuur om een platform te maken waarbij producenten zich kunnen verenigen en producten kunnen verkopen en klanten eenvoudig kunnen bestellen. 

Echter, kort na de lancering van ons project werden wij geconfronteerd met de Covid-19 pandemie, wat een aanzienlijke extra uitdaging bleek te zijn. Ondanks de tegenslagen hebben wij, na een intensieve rit met talloze online sessies en vele bezoeken, duizenden pakketten verwerkt en een platform gecreëerd waarop een grote cateraar bestellingen plaatst om steeds meer lokale producten in de kantines aan te bieden. De cateraar kan met 1 order tegelijk bij alle lokale samenwerkende producenten bestellen waarbij het systeem alle logistieke en financiele informatie automatiseert. Zodat alle producenten het bedrag ontvangen waarop ze recht hebben.

Het project beschrijft een pilot in twee regio's, welke wij hebben weten te realiseren ondanks alle obstakels die wij onderweg zijn tegengekomen en die wij in dit document beschrijven. Eerlijkheidshalve hadden wij voorafgaand aan het project hogere ambities en hoewel wij de pilot nu afronden, markeert dit slechts het begin van ons lokale avontuur. 

Tijdens ons marktonderzoek tussen 2016 en 2019 werd onze omschrijving van de nieuwe voedselketen gezien als een 'mooi ideaalbeeld'. Inmiddels is er echter bij steeds meer mensen het besef ontstaan dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn in de voedselketen, waarbij een lokale, coöperatieve keten een uitstekend middel is om verschillende problemen integraal aan te pakken. Een kortere keten met meer verschillende producten van kleinschalige bedrijven kan bijdragen aan meer marge voor producenten, betere biodiversiteit, stikstofreductie doordat intensieve veehouderijen kunnen omschakelen, verbeterde voedselveiligheid door meer gewassen en afwisseling voor de bodem, betere volksgezondheid door minder infectiedruk van zoönosen, en bovenal een burger die meer betrokkenheid voelt bij zijn eigen omgeving en voedsel.

Website: HalloBoer

Projectleider

Projectleider
Hans Pieter van den Berg
Coöperatie De Ketenverkorters
06-3709 4756

Partner(s)

Partner(s)
Buffalo Farm Twente
Coöperatieve HalloBoer