(H)eerlijk Lingezegen: professionaliseren Korte Keten van zeldzame rassen

Uitvoeringsperiode: 01-11-2021 t/m 30-11-2024
Regio: Gelderland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

De bestaande dominante verdienmodellen die gebaseerd zijn op een steeds verder zakkende kostprijs bieden de boeren te weinig economisch perspectief op lange termijn. Dit patroon kan worden doorbroken. Door gebruik te maken van cultuurhistorische rassen en gewassen die van oudsher passen bij extensieve landbouwmethoden kan daadwerkelijk het landschap omgevormd worden van monotoon naar gevarieerd. 

Aanpak

Het doel van dit project is om binnen 3 jaar tijd te komen tot (A) het formuleren en (B) het uitvoeren van een gezamenlijk projectplan gericht op professionalisering van Korte voorzieningsketens. In dit projectplan staat omschreven hoe producenten denken te komen tot verwerking van hun primaire producten tot eindproducten in een nog te realiseren gemeenschappelijke verwerkingsruimte. In deze ruimte worden de primaire producten direct verwerkt tot een langdurig houdbaar eindproduct dan wel tijdelijk gekoeld of bevroren opgeslagen. Doordat de producenten werken met historische rassen wordt bovendien bijgedragen aan een mooi landschap met veel biodiversiteit en belevingswaarde. Buiten ontstaat een mooi landschap, binnen ontstaan mooie eindproducten gemaakt van de primaire producten die op duurzame en natuurlijke wijzen zijn geteeld. 

In lokale winkels en bij lokale horeca worden door de producenten onder de merknaam ‘(H)eerlijk Lingezegen’ de eindproducten afgezet. Hierdoor blijft de voorzieningsketen zeer kort en krijgen de producenten – door het leveren van kant en klaar eindproducten – een aantrekkelijke prijs. Dankzij de korte lijnen tussen producent/verwerker, afnemer en consument, ontstaat in het landschap – dankzij door de voorlichter georganiseerde excursies /workshops / belevingswandelingen - een onderlinge sociale relatie tussen betrokkenen. 

Beoogd resultaat

Natuurlijk beheer met lokaal historische en bijzondere rassen en gewassen, die tezamen zorgen voor een mooi landschap waar cultuurhistorie en biodiversiteit op gezonde bodem hand in hand gaan. Realisatie van een verwerkingslocatie waar de historische rassen en gewassen tot eindproducten worden verwerkt. Aangesloten lokale horeca en lokale winkels bieden deze (h)eerlijke eindproducten aan.

Website: (H)eerlijk Lingezegen van start - Park Lingezegen

 

Projectleider

Projectleider
Janet Holland -
Park Lingezegen
06-1997 0663

Partner(s)

Partner(s)
Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Natuurcentrum Arnhem