Het verhogen van eiwitgebruik van eigen land door middel van innovatief voersysteem.

Uitvoeringsperiode: 01-08-2019 t/m 31-12-2022
Regio: NL-310 Utrecht
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

Het weiden van koeien is zeer gewenst en wordt gestimuleerd. Een belemmering hiervoor is onder andere het feit dat naar schatting 30 % van de veehouders een te kleine huiskavel heeft om de melkgevende koeien volledig te kunnen weiden. Daarbij geeft beweiding van grasland beweidingsverliezen door vertrapping en mest en urine. Deze verliezen bedragen al gauw 20% van de voermassa en tijdens een regenperiode kunnen deze wel oplopen tot 40%. Door de koeien overdag te weiden en ’s nachts te voeren met vers gemaaid gras in combinatie met vochtig maismeelsilage wordt het mogelijk om de dieren toch dagelijks te weiden met zo min mogelijk verliezen.

Aanpak

Er is een machine, in Nederland nog niet in gebruik, die in staat is de maiskolven te plukken en te ontdoen van schutblad. Het schutblad bevat vaak vervuiling in de vorm van clostridium. In het project wordt dit systeem in de Nederlandse omstandigheden uitgetest. Door monitoren, registreren en analyseren van de resultaten wordt het systeem bruikbaar gemaakt voor melkveehouders in Nederland als alternatieve keuze voor aankoop van krachtvoer. De kolvenplukker is lichter dan de gangbare machines en vraagt minder draagkracht van de bodem, waardoor de kans op vernieling van de bodemstructuur beperkt is. Daarnaast worden uitsluitend de hele maiskolf inclusief de spil, zonder schutblad gebruikt waardoor de voedingswaarde beduidend hoger is dan van snijmais of MKS. De kolven worden vervolgens grof gemalen en in een smalle silo of slurf ingekuild.

Resultaat

Beproeven van een systeem om vers gras te voeren aan de koeien, in combinatie met vochtig maismeelsilage, met oog op de toekomstige ontwikkelingen in de kringlooplandbouw. Dit systeem zorgt voor zo min mogelijk beweidings- en conserveringsverliezen van het gras wat gunstig is voor o.a. de benutting van eiwit van eigen land. Verder zal er vermindering van krachtvoergebruik optreden wat gunstig is voor verlaging van CO2 en daarnaast heeft het achterlaten van de resten van de maisplant op het land een positieve invloed op het bodemleven en vanwege de veel lichtere machine ook op de bodemstructuur.

Projectleider

Projectleider
Ron van Laar
Van Laar Techniek
06-2080 0336

Partner(s)

Partner(s)
Melkveehouders W. van de Hengel en J. Middelaar