Projectbeschrijving
Probleem
De schapenhouderij heeft een unieke positie in de Nederlandse landbouw, doordat de sector bij uitstek werkt volgens de uitgangspunten van kringlooplandbouw en de dieren inzet op vaak marginale gronden die niet voor andere toepassingen geschikt zijn. Toch ziet de sector extra kansen voor verdere verduurzaming.
Aanpak
Het doel is om initiatieven praktijkrijp te maken die ervoor zorgen dat Nederlandse schapen/lammeren zo duurzaam mogelijk kunnen bijdragen aan de transitie naar kringlooplandbouw, door:
- De ecologische betekenis van Nederlandse schapen/lammeren inzichtelijk te maken en deze kennis te delen. Hierdoor wordt de gewenste positie van schaap “versterkt”, “populairder” en kan zij doelgerichter worden ingezet. Dit doel wordt bereikt met de volgende stappen: Samenwerking = kennis & daadkracht = juiste aanpak = meten is weten = middelen/tools om te kunnen overtuigen = gedragsverandering. Het plan is om op een integrale/holistische wijze de toegevoegde waarde van schapen op de kringlooplandbouw aan te kunnen tonen en vervolgens het ideale duurzame schaap te beschrijven.
- Om impact en gedragsverandering binnen de sector te kunnen realiseren zal aan fokkers handvatten worden geboden om een duurzaam schaap te kunnen fokken en houden. Daarbij kan heel praktisch gedacht worden aan wat de optimale grootte van een schaap is (een groot schaap kan meer ruwvoer verwerken maar heeft buiten de zoogperiode ook meer onderhoudsvoer nodig) en wat haar gevoeligheid voor ziekten is
- Om de meerwaarde van het Nederlandse schaap binnen de landbouwkringloop en de diversiteit en spreiding in vleesconsumptie te bevorderen zal de kennis hierover moeten worden gedeeld zodat men leert dat het eten van Nederlands lamsvlees duurzaam is, het bijdraagt aan het behoud van het Nederlands landschap en een rol speelt in het behalen klimaatdoelstellingen.
Beoogd resultaat
Tools ontwikkelen om nog gerichter te kunnen selecteren op schapen die met zo min mogelijk externe input op een gezonde manier een noodzakelijke bijdrage kunnen leveren aan een zinvol beheer van marginale gronden, beheer van onze rivier- en kustbescherming en de bevordering van de biodiversiteit en tegelijkertijd zorgen voor koolstofvastlegging in de bodem. Het project heeft bovendien als doel om strategieën te bedenken die het mogelijk maken om het vlees dat deze duurzaam gehouden schapen produceren zo te vermarkten dat de keten zo kort mogelijk blijft en er een duurzaam economisch verdienmodel kan blijven bestaan voor de schapenhouderij.
Website:
