Implementatie geïntegreerd teeltsysteem in lelies op basis van druppelirrigatie

Uitvoeringsperiode: 01-11-2018 t/m 01-12-2020
Regio: Overijssel
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

De inzet van gewasbeschermingsmiddelen kan sterk worden verminderd doordat de planten in een druppelirrigatiesysteem weerbaarder blijken te zijn. In de gangbare teelt wordt water gegeven met behulp van haspels of vaste beregening. Doordat het gewas nat wordt gegoten spoelen middelen van het blad af. Bovendien neemt de infectiedruk door Botrytis (lange periode bladnat) in het gewas toe waarvoor weer een gewasbespuiting moet worden uitgevoerd.

Aanpak

Drie lelietelers in Overijssel gaan verder investeren in de ontwikkeling van een geïntegreerd teeltsysteem op basis van druppelirrigatie in combinatie met een vuurwaarschuwingssysteem, een stikstofbijmestsysteem en bodemsensoren voor de vochthuishouding. Dit doen ze met gebruik van beslissingsondersteunende systemen. Door de toepassing van druppelirrigatie wordt een meer uniforme watergift verkregen waardoor de grond minder snel opwarmt dan in een gangbare teelt. De groep telers hebben meer kennis en ervaring nodig om leerpunten boven tafel te krijgen zodat ze het geïntegreerde teeltsysteem kunnen optimaliseren om efficiënter en renderend te kunnen krijgen.

Resultaat

Naar een geïntegreerd systeem van toediening van water, mineralen, (groene) gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten via een druppelirrigatiesysteem en gewasbescherming op basis van waarschuwingssystemen. Door de integratie van diverse maatregelen wordt de inzet van gewasbescherming en mineralen beperkt. Daar waar mogelijk wordt er maximaal ingezet op het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen en plantversterkers wat moet leiden tot meer en betere opbrengst met minder input

website:  https://youtu.be/gr0seqG9fPA

Projectleider

Projectleider
Sigrid Arends
Delphy
06-5315 1828

Partner(s)

Partner(s)
Edwin van Hulzen lelies uit Dalfsen
Markhorst Bloembollen uit Brucht
Martin Trip uit Sibculo